Holandija u samoj završnici slomila Senegal

Afrička selekcija je bila ravnopravan protivnik evropskom rivalu do 80. minuta meča na premijeri Svetskog prvenstva

Autor: Marin Šarec
21.11.2022. 19:25
  • Podeli:
Gakpo De Jong_Reuters-1669053384822.webp Foto: Reuters

Holandija je u završnici utakmice došla do pobede nad Senegalom od 2:0, nakon što je borba bila prilično ravnopravna na stadionu "Al Tumama". Lale su prvi udarac u okvir gola uputili tek u 84. minutu i odmah je to bio pogodak, strelac je bio Kodi Gakpo. U poslednjim sekundama pobedu je potvrdio Davi Klasen

Senegal je i bez Sadio Manea jaka ekipa, svesni su bili Holanđani da pred sobom imaju zahtevnog protivnika. Afrička selekcija je u visokom ritmu otvorila duel, pokušavala da nametne svoju igru i prisiljavala protivnika na greške. Ipak, prva kakva-takva prilika pripala je ekipi Luisa van Gala, u 19. minutu otvorilo se dosta prostora u odbrani Senegala pa je Frenki de Jong dobio loptu na levoj strani kaznenog prostora. Malo je vezni igrač Barselone oklevao, nameštao se na desnu nogu pa su ga brzi Senegalci stigli.

Raspoložen je kod Senegala bio Ismail Sar, napadač kog trenira Slaven Bilić u Vatfordu. Nekoliko je puta bežao obrani Holanđana, a u 25. minutu njegov dobar pokušaj odlično je blokirao Virdžil van Dijk. Sličnih pokušaja videli smo sa obe strane, ali u prvih 45 minuta zapravo nije bilo konkretnog pokušaja da se lopta uputi prema dvojici golmana.

Ništa se bitno u igri nije promenilo u drugom poluvremenu, imao je Van Dijk neprecizan pokušaj nakon ubcivanja lopte iz kornera u 54. minutu, a desetak minuta kasnije dobar je bio udarac Senegalca Die, odbio je Nopert loptu koja je išla u bliži ugao. Uspeo je holandski golman nekoliko minuta kasnije da odbije snažan udarac Gana Guejea sa 15 metara, sve opasniji su bili Senegalci po gol protivnika.

Zvuči neverojatno, ali Lale više od 80 minuta nisu imali udarac u okvir gola Senegala, a čim im je to pošlo za nogom došli su do vođstva. U 84. minutu De Jong je uputio odličan šut, mladi Codi Gakpo utrčao je u prostor i ispred Edouarda Mendija skrenuo loptu glavom u mrežu. Golman Čelsija malo je zakasnio sa izlaskom i odmah je kažnjen.

Malo je vremena ostalo Senegalcima, već u 86. odličan je udarac uputio Papa Gueje, ali Nopert je bio na pravom mestu. Igralo se čak osam minuta nadoknade, a baš kad je vreme isticalo Holanđani su potvrdili pobedu. Nakon pokušaja Depaja golman Mendi je odbio loptu na koju je natrčao Davi Klasen i pogodio gotovo nebranjenu mrežu za konačnih 2:0.

Standings provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()