Ko su žene koje će deliti pravdu među muškarcima na Svetskom prvenstvu?

Od šest dama koje će se naći na terenima u Kataru najpoznatija je Francuskinja koja je već sudila Ligu 1, evropski Superkup i Ligu šampina

Autor: Dejan Marić
18.11.2022. 08:37
  • Podeli:
Stefani Frapart-1668757168213.webp Foto: Profimedia

Stefani Frapart (Francuska), Salima Mukansanga (Ruanda) i Jošimi Jamašita (Japan) ispisaće istoriju na Svetskom prvenstvu u Kataru, koje će se igrati od 20. novembra do 18. decembra 2022.

Njih tri su se prvi put našle na listi fudbalskih sudija koje će deliti pravdu tokom Mundijala, što znači da će prvi put u 92-godišnjoj istoriji svetskih prvenstava utakmice suditi žene. Osim Frapart, Mukansange i Jamašite na listi su i tri pomoćnice. To su: Brazilka Neuza Bak, Meksikanka Karen Diaz Medina i Amerikanka Ketrin Nesbit.

Od svih pomenutih žena najpoznatija je Francuskinja Frapart, koja je do sada mnogo puta sudila muškarcima.

"Stvarno sam dirnuta pozivom jer ništa ne može biti veće od nastupa na Svetskom prvenstvu. Više nije reč o tome kog ste spola. Radi se o sposobnosti koju imate", rekla je oduševljena Frapart.

Ona se i ranije upisala na stranice fudbalske istorije - 2019. godine, kada je postala prva žena koja je sudila u francuskoj Ligi 1.

Sudila je i evropski Superkup 2019. između Liverpula i Čelsija. Pre dve godine postala je prva žena koja je sudila u Ligi šampiona, a zatim finale francuskog Kupa ove godine.

Jamašita, koja je dve godine mlađa od Frapart, imala je sličan uspon do elitnog razreda japanskog fudbala, a postala je i prva žena koja je sudila utakmicu azijske Lige šampiona 2019.

Početkom ove godine prešla je u profesionalce, odustajući od posla fitnes trenera koji je dotad radila honorarno.

Jamašita je za AFP rekla da je suđenje na Svetskom prvenstvu velika odgovornost.

"Na Bliskom istoku jedva da ima žena među sudijama, pa bih volela da vidim tu promenu, uz Svetsko prvenstvo u Kataru kao katalizator", rekla je Jamašita, dodavši kako nikada nije mislila da će joj se pružiti ovakva prilika.

Mukansanga (34) je nekada sanjala o tome da postane profesionalna košarkašica, ali je već sa 20 godina sudila u domaćoj ženskoj fudbalskoj ligi Ruande.

Sudila je na Olimpijskim igrama u Tokiju, Svetskom prvenstvu za žene, afričkoj Ligi šampiona za fudbalerke, a ove je godine postala prva žena koja je vodila utakmicu na afričkom Kupu nacija.

Prelaskom u profesionalce 2008. godine Neuza Bek je napredovala iz godine u godinu i to u sportu u kom dominiraju muškarci. Priznaje da je bila žrtva "kompromitirajućih situacija":

"U situacijama kada se predrasude javljaju na prikriven način, kroz neukusne šale ili poglede, jednostavno sebi kažem da me ono što se o meni misli ili govori ne dotiče. Nije da me ne boli, ali moram da se nosi s tim i da ne budem žrtva svaki put. Ovakve situacije su s vremenom postale ređe".

O nastupu dama arbitara na Mundijalu govorio je i nekadašnji čuveni italijanski sudija Pjerluiđi Kolina, aktuelni predsednik FIFA sudijske komisije.

"Ovim se završava proces koji smo počeli pre nekoliko godina - uvođenjem žena sudija na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile mesto na Svetskom prvenstvu jer stalno sude mečeve na visokom nivou. Kao i uvek, naš izbor sudija se temelji prvenstveno na kvalitetu", izjavio je Kolina.

Šest žena koje će suditi Mundijal u Kataru je presedan, ali to i dalje ostaje vrlo mali broj od ukupno 129 sudija odabranih za Svetsko prvenstvo - 36 glavnih, 69 pomoćnih i 24 VAR sudija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()