Kolina: Najvažnije je zaštititi igrače na Svetskom prvenstvu

Dvanaest kamera na svakom stadionu pratiće 29 tačaka na telu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slaće podatke u VAR operativnu sobu

19.11.2022. 14:18
  • Podeli:
collina-profimedia.jpg

Prva misija sudija na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022 biće "zaštita igrača", uverio je predsednik sudijske komisije FIFA Pjerluiđi Kolina, koji je upozorio da oni koji prave grube prekršaje rizikuju "vrlo ozbiljne disciplinske sankcije".

"Svetsko prvenstvo je najvažniji turnir na svetu. Tu su najbolji igrači i bilo bi užasno da jedan od njih ne može da igra zbog povrede koju je prouzročio protivnik", objasnio je Kolina na konferenciji za novinare u Dohi. "Najvažnije je zaštititi igrače. Ne želimo da vidimo bilo kakve intervencije koje ugrožavaju sigurnost igrača. U protivnom očekuju nas vrlo ozbiljne disciplinske sankcije, odnosno - crveni kartoni".

Na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. dosuđena su samo četiri crvena kartona.

Italijanski sudija je komentarisao tri situacije kako bi ilustrovao svoju tvrdnju, sa slučajevima zakasnelih startova, udaraca laktovima i udaraca u glavu.

"Nije važno što nema namere da se igrač povredi. Sama činjenica da se rade ove stvari je neprihvatljiva. Organizovali smo dve radionice sa trenerima timova, ovde u Dohi i nedavno putem videokonferencije. Takođe smo prošlih dana posetili sve 32 reprezentacije i dali im iste informacije", izjavio je Kolina

FIFA šef sudija je uveravao da simulacije i preterane reakcije prema arbitrima neće biti prihvatljive:

"Želimo da izbegnemo utakmice sa 42, 43, 44 minuta efektivnog vremena igre. Dakle, vremena za zamene, penale, slavlja, lekarsku pomoć ili naravno VAR, moraće da se nadoknadi".

VAR odluke o ofsajdu biće brže i tačnije na Svetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u poslednje tri godine.

Poluautomatska tehnologija ofsajda odlučivaće čak i o najtesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom sistemu, a 3D animirani prikaz incidenta biće emitovan za navijače na stadionu i na TV.

"To nam daje mogućnost da budemo brži i tačniji u smislu odluka o ofsajdu. Samo da bude jasno, to što smo brži ne znači da ćemo imati trenutnu procenu ofsajda. Biće brža nego sada, svakako, ali ne možemo da imamo odgovor u jednoj sekundi ili zapravo uživo. Jednu stvar koju želim da naglasim je da konačna odluka uvek pripada službenoj osobi utakmice - na VAR, pomoćnom video sudiji, a na terenu za igru, sudiji".

Dvanaest kamera na svakom stadionu pratiće 29 tačaka na telu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slaće podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procena kada je odigrano dodavanje.

Nova tehnologija već je isprobana na dva FIFA turnira pa u testnim utakmicama na svim stadionima na kojima se igraju utakmice Svetskog prvenstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()