Selektor Senegala: Cilj nam je da pokažemo da 21. vek pripada afričkom fudbalu

Konkurencija je važnija od boje kože i porekla, rekao je Aliju Sise pred prvi meč na SP u Kataru protiv Holandije

21.11.2022. 12:44
  • Podeli:
Aliju Sise selektor Senegala-1669031054484.webp Foto: Reuters

Selektor reprezentacije Senegala Aliju Sise (46) imaće premijeru, u ponedeljak, protiv selekcije Holandije na svom trećem Svetskom prvenstvu (drugom po redu). Na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Senegalci su izgubili u 1. kolu, sada su u Katar stigli sa drugim namerama.

Senegalski trener, dao je intervju za list Volkskrant (holandski mediji), 46-godišnji trener je bio pun hvale za holandski fudbal pre nego što se suočio sa njima da priznaju kvalitet fudbala u Holandiji.

"Klubovi u Senegalu su postali profesionalni. Imamo centre za obuku igrača i trenera. Postoji infrastruktura. Radimo po viziji. Naša bolja organizacija je dovela do boljih rezultata, što znači da su očekivanja veća. Duša našeg fudbala je predsednik Saveza, kao i očekivanje naših navijača. Probuđena je svest igrača da je važno pobeđivati u dresu nacionalnog tima, pobeđivati za svoju zemlju. Gde god da odem shvatim da se osvajanjem Kupa Afričkih nacija konačno ostvario san. Zbog tog pehara očekivanja na Svetskom prvenstvu su veća", rekao je Aliju Sise za holandski list "Volkskrant"

Da mladi afrički trener Aliju Sise postane selektor reprezentacije Senegala odlučio je lično predsednik tamošnjeg fudbalskog saveza. Reč je o nekadašnjem igraču koji je 2002. promašio penal na Kupu afričkih nacija, a 2022. ga kao selektor osvojio.

"Pre 20 godina sam zbog promašenog penala mislio da sam u trenutku umro. Moj saigrač Salif Dijao pokušao da me uteši posle utakmice rečima: "Dobro, ovo je fudbal, ne brini”.

Ima Sise očekivanja od svog tima na Svetskom prvenstvu u Kataru:

"U 20. veku fudbal je pripadao Brazilcima. Naša bitka sada je da dokažemo da 21. vek pripada afričkom fudbalu. Da smo dovoljno sposobni da pobeđujemo na takmičenjima i budemo konkurentni najboljim trenerima. Dakle, konkurencija je važnija od boje kože i porekla. Na poslednjem Afričkom kupu nacija jedanaest, od 24 nacionalna selektora, bili su Afrikanci. Tako da samo napred Afrika, to je napredak".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()