Ukleta Gana, taj kobni penal i tragedija Urugvaja

Urusi su pobedili, ali su ispali zbog slabije gol razlike od Južne Koreje, sa kojom su na kraju imali isto bodova

02.12.2022. 18:24
  • Podeli:
Gana Urugvaj_Themba Hadebe AP Tanju-638a247da9eee.webp Foto: Themba Hadebe / AP / Tanju

Fudbaleri Urugvaja upisali su Pirovu pobedu u 3. kolu Svetskog prvenstva u Kataru.

Urusi, koji u uvodnih 180 minuta fudbala nisu uspeli da postignu ni gol, u završnoj rundi su na pleća bacili starog znanca, Ganu. Trijumfovali su sa 2:0, ali su ispali zbog slabije gol razlike od Južne Koreje, koja je isto slavila u poslednjem kolu grupne faze i to protiv Portugala. Oba tima su osvojila četiri boda, a azijski sastav je prošao dalje zbog više datih pogodaka, četiri naspram dva.

Luisu Suarezu i društvu tako je ostala slaba uteha podatak da su postali ukleti za Crne zvezde, koje će još dugo da boli ovaj poraz, baš kao i onaj pre 12 godina u Južnoj Africi.

Mnogi se još sećaju, a nije zgoreg ponoviti, da je Gana te 2010. ispisala istoriju plasmanom u četvrtfinale Mundijala. Do njega ju je odveo srpski stručnjak Milovan Rajevac. Prepreka na putu do novog iskoraka, polufinala, bio je upravo Urugvaj.

Crne zvezde su u prvom minutu sudijske nadoknade drugog produžetka, činilo se tad, stekle prednost. Ali, pomenuti Suarez je na gol-liniji loptu odbranio rukom. Dobila je Gana penal, Asamoa Gijan ga nije iskoristio, a u penal-lutriji fortuna je bila na strani jožnoameričkog sastava.

Danas, 12 godina kasnije, Gana je dobila priliku za osvetu. Bila je u boljoj bodovnoj poziciji pred ključni duel, i remi joj je odgovarao, a onda je u 21. minutu mogla i da povede. Sa bele tačke.

Mnogima je kroz glavu prošla već opisana situacija. A istorija se ovog puta ponovila. Andre Aju je preuzeo odgovornost, slabo šutirao, Serhio Ročet ga je "pročitao" i odbranom svojim saigračima dao veliku injekciju samopouzdanja.  

Svega pet minuta kasnije bilo je jasno da Zvezde gube kontrolu nad utakmicom. Suarez je sve dobro uradio na ivici šesnaesterca, posle finte se namestio na šut, ali nije uspio da nasamari Lorensa Ati-Zigija. Na odbijenu loptu je natrčao Đorđian de Arasketa, ostao mu je lagan zadatak da je smesti u mrežu za veliku radost ekipe koja je do tog trenutka potpuno podbacila - 1:0.

Početno vođstvo dalo je krila Urugvaju koji je ubacio u brzni više. I, sedam minuta kasnije, udario temelje trijumfa. Bila je to tačna, tečna akcija, Suarez je na kraju iz prve dodao De Arasketu, a ovaj drugim pogotkom izazvao delirijum na tribinama, ali i u otadžbini - 2:0.

Izabranici Ota Ada od tada su bili saterani uza zid. Pred njima je bio težak zadatak da protiv izuzetno čvrtog rivala dođu barem do podele bodova. Imali su inicijativu, bili za nijansu bolji tim, ali nedostajalo im je kreacije da ozbiljnije ugroze odličnog Ročeta.

Tek kada su Korejanci dali gol u finišu, postalo je jasno da Urugvajci moraju da krenu po treći pogodak. To su i učinili, jurnuli su napred, imali nekoliko šansi, u dva navrata tražili penal... Ali uzalud. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()