UNA vremeplov: 0:0, 1:1, 1:1, rapsodija... titula za Italijane 1982.

Azuri su u Španiji krenuli blago i u grupnoj fazi upisali tri remija. Potom su ubacili u brzinu više i u velikom stilu projurili Svetskim prvenstvom

Autor: Dejan Marić
10.11.2022. 18:37
  • Podeli:
Italija Mundijal 1982_FIFA-1668098282259.webp Foto: FIFA

Fudbaleri Italije obeležili su Svetsko prvenstvo 1982. godine u Španiji pošto su osvojili zlato na način na koji niko pre njih to nije uradio, a ni posle.

Azuri su krenuli blago i u grupnoj fazi upisali tri remija 0:0, 1:1, 1:1, ali su prošli dalje zbog bolje gol razlike u odnosu na Kamerun.

A onda su ubacili u brzinu više i u velikom stilu projurili Mundijalom, uzevši meru najboljim selekcijama tog vremena.

Prvo su na pleća bacili svetskog prvaka Argentinu (2:1), na red je potom došao moćni Brazil koji je poražen sa 3:2, u utakmici u kojoj je inspirativni junak Paolo Rosi spakovao tri komada i poručio naciji da ga je vredilo čekati.

Mnogi su bili skeptici po pitanju njegovog izbora, malo zbog slabe forme na startu turnira, a malo i zbog toga što je bio umešan u skandal sa nameštanjem mečeva u Seriji A zbog kog je suspendovan na tri godine.

Pa ipak, selektor Enco Bearcot nije odstupio ni sekunde. Verovao je u iskupljenje Juventusovog golgetera, a ovaj mu je to vratio na retko viđen način.

Nakon što je protiv Karioka upisao het-trik, Pablito je u polufinalu sa dva pogotka gotovo sam otpisao Poljake (2:0), da bi titulu najboljeg strelca Mundijala pečatirao golom i u finalu protiv Zapadne Nemačke (3:1).

Šampionat je okončao u velikom stilu, kao najbolji fudbaler i prvi strelac. Te godine je pokupio i nagrade za najboljeg igrača Evrope i sveta, postavši junak i inspiracija nacije.

Ovom bi trebalo dodati da su Italijani postali prvi tim koji je prošao grupu bez pobede. Takođe, izjednačili su se sa Brazilcima sa po tri krune, ali i postavili negativan rekord kao šampion sa najmanje datih golova - 12.

Fudbaleri Jugoslavije su nastupili u Španiji, gde se nisu ni proslavili, a ni razočarali. Nakon uspešne kvalifikacione avanture i duela sa Luksemburgom, Danskom, Italijom i Grčkom, Plavi su svrstani u grupu sa domaćinom, Severnom Irskom i Hondurasom.

Tanak startni remi protiv Ostrvljanja (0:0) postavio je upitnik iznad dometa čete Miljana Miljanića koja je potom poklekla u duelu sa domaćinom Španijom (1:2) koji je obeležilo diskutabilno suđenje Lunda Sorensena i izmišljen, a potom i ponovljen, penal za Furiju.

Jugu je na Mundijalu predstavljao sledeći tim: Dragan Pantelić, Ratko Svilar, Nikola Jovanović, Nenad Stojković, Velimir Zajec, Zlatko Krmpotić, Miloš Hrstić, Zoran Vujović, Ivan Gudelj, Edhem Šljivo, Jurica Jerković, Ive Jerolimov, Zvonko Živković, Vladimir Petrović, Ivica Šurjak, Safet Sušić, Zlatko Vujović, Vahid Halilhodžić, Miloš Šestić, Predrag Pašić, Stjepan Deverić, Ivan Pudar.

Ovom vredi dodati da je Mađar Laslo Kiš protiv El Salvadora postavio najbrži het-trik u istoriji Mundijala (od 69. do 76. minuta), da se Irac Norman Vajtsajd upisao u anale kao najmlađi igrač koji je nastupio na SP, pošto je protiv Jugoslavije zaigrao sa 17 godina i 42 dana, da je Dino Zof sa 40 godina postao najstariji svetski šampion, da su na turniru nastupili timovi iz svih šest konfederacija...

Top 10 u Španiji: Italija, Zapadna Nemačka, Poljska, Francuska, Brazil, Engleska, Sovjetski Savez, Austrija, Severna Irska, Belgija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()