UNA vremeplov: Uzdizanje BiH tima u Brazilu 2014.

Nemačka je bila treća evropska reprezentacija koja je osvojila Svetsko prvenstvo na američkom tlu

Autor: Dejan Marić
18.11.2022. 21:00
  • Podeli:
Zmajevi Mundijal 2014_FS BiH-1668796209735.webp Foto: FS BiH

Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu prepravila je mundijalske almanahe, a u "moru" bitnih stavki izdvajaju se debi reprezentacije Bosne i Hercegovine, novo domaće stradanje Karioka, četvrta kruna Nemačke.

Ko čeka i dočeka. A Zmajevi , fudbaleri Bosne i Hercegovine, su na fenomenalan način dočekali svojih pet minuta slave. Vođeni čuvenim Safetom Sušićem prošetali su se kroz kvalifikacionu grupu sa Grčkom, Slovačkom, Litvanijom, Letonijom i Lihtenštajnom.

Ključni za podvig su bili gostujući remi sa Helenima i ubedljiva domaća pobeda. Edin Džeko i društvo samo su kiksali protiv Slovaka kod kuće, sve ostale duele su dobili i zasluženo udarili pečat na brazilsku vizu.

A u zemlji kafe, fudbala i sambe malo je falilo da naprave još jedno čudo. Na premijeri su skupo prodali kožu Argentini (1:2), uz nesrećni autogol Seada Kolašinca i istorijski pogodak Vedada Ibiševića.

Potom je usledila kontroverzna bitka sa Nigerijom. Džeko je u uvodu postigao regularan gol, a sudija Piter O'Liri doneo šokantnu odluku da ga poništi zbog ofsajda. Snimci su pokazali da nedozvoljene pozicije nije bilo i BiH sastav je značajno oštećen. Rival je početkom nastavka "poentirao", Dijamant u finišu pogodio stativu, a novi poraz (0:1) značio je i oproštaj od osmine finala.

Papetova četa se ipak oprostila u velikom stilu. U 3. kolu je nadigrala Iran sa 3:1 i prvi nastup na najvećoj sceni okončala trijumfalno.

U analima je zapisano da su boje Zmajeva branili: Asmir Begović, Asmir Avdukić, Jasmin Fejzić, Emir Spahić, Kolašinac, Toni Šunjić, Ermin Bičakčić, Muhamed Bešić, Ognjen Vranješ, Avdija Vršajević, Tino Sven Sušić, Mensur Mujdža, Miralem Pjanić, Anel Hadžić, Senijad Ibričić, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović, Sejad Salihović, Haris Medunjanin, Izet Hajrović, Džeko, Ibišević, Edin Višća.

Titulu na, po mnogim najboljem turniru ikada, je osvojila Nemačka koja se na putu do četvrtog pehara stigla osvetiti Brazilu i zadati mu bolni udarac, poput onog 64 godine ranije kada mu je Urugvaj u kultnom Marakanacu uzeo krunu "ispred nosa".

Panceri su postali prvi evropski tim koji je otišao do kraja na američkom tlu, potvrdivši tako dominaciju Starog kontinenta, s obzirom na to da su se prethodno radovali Španci i Italijani, što se nikad ranije nije dogodilo.

Karioke su 2002. na krilima Ronalda lako razoružale Elf u finalu SP. A osveta se, zna se, servira hladna. Trenutak i mesto nisu mogli biti bolji. Polufinalne Mundijala i 58.141 navijač, većinom brazilski, u Belo Horizonteu. Domaćin je nastupio bez povređenog Nejmara i "kartoniranog" Tijaga Silve. Uprkos tome, nadanja su bila velika...

A onda je počeo potom. Nemci su u uvodu poveli preko Tomasa Milera, a onda u razmaku od šest minuta "spakovali" još četiri komada. Istorijska blamaža okončana je sa još dva gola u nastavku, te utešnim pogotkom Oskara za nestvarnih 1:7.

Kada tako odigrate polufinale, protiv Brazila, u Brazilu, suđeno vam je da ispijete šampanjac. Tako je i bilo. U završnici je pala Argentina, nakon produžetaka, u kojima je heroj bio Mario Gece.

A Karioke? Oni su izgubili i utešni boj protiv Holanđana (0:3) za potpuni debakl.

Hrvatska je nastupila u Brazilu, ali dalje od grupne faze nije mogla. Vatreni su se kao drugi "provukli" kroz kvalifikacionu grupu iza sebe s(p)retno ostavivši Srbiju, nakon čega su u baražu nakon 180 minuta fudbala bili bolji od Islanđana.

Na Mundijalu su prvo koplja ukrstili sa domaćinom, odigrali odlično, vodili i - izgubili. Arbitar Juiči Nišimura bio je u centar pažnje prestrogo dosuđenim penalom koji je Nejmara i drugove na premijeri pogurao ka pobedi (3:1).

Trijumf nad Kamerunom 4:0 bio je melem na ranu, koja je postala još bolnija posle poraza od Meksika 1:3.

Top 10 u Brazilu: Nemačka, Argentina, Holandija, Brazil, Kolumbija, Belgija, Francuska, Kostarika, Čile, Meksiko.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()