Vreme je: Svet staje, Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje

Turnir traje 29 dana i na njemu će biti odigramo 64 utakmice, na osam spektakularnih stadiona u pet različitih gradova

Autor: Dejan Marić
20.11.2022. 10:10
  • Podeli:
Katar_ 2022_Profimedia-1668600601583.webp Foto: Profimedia

Najkontroverznije Svetsko prvenstvo u fudbalu, ikada, počinje danas u Kataru. To je ujedno i prvi zimski Mundijal, ali i prvi u arapskom svetu.

Čast da otvore 22. planetarnu smotru imaju domaćin i Ekvador, koji će koplja ukrstiti u nedelju od 17 sati.

Prvi sudijski zvižduk Daniela Orsata označiće početak najvažnijeg sportskog događaja godine tokom kojeg će svet da stane.

Na Mundijalu učestvuju reprezentacije 32 države. Turnir traje 29 dana i na njemu će biti odigramo 64 utakmice, na osam spektakularnih stadiona u pet različitih gradova. Stadioni se nalaze u radijusu od 50 kilometara. 

Kada se igra fudbal na najvećoj sceni, sve drugo pada u vodu. Predstojećih 29 dana biće posebni, utakmice će biti praćene na gotovo svakom ćošku planete, a neutralni fanovi će u nedostatku svojih zvezda izabrati neke druge favorite.

Šampionat će po mnogo čemu biti specifičan. Od prvog dana ga prate kontroverze, od onih da je organizacija "kupljena", preko optužbi o kršenju ljudskih prava, progonu pripadnika LGBT+ zajednice, izrabljivanju migrantske radne snage... do toga da će Mundijal Kataru služiti isključivo za podizanje reputacije u svetu.

Ostavimo li ove "škakljive" teme po strani i fokusiramo li se potpuno na fudbal, doći ćemo do zaključka da i nije loše što se najveći turnir održava u po' sezone.

Naime, do sada su se prvenstva igrala leti, nakon dugih, isrcpljujućih klupskih sezona koje su za posledicu imale hroničan umor većine fudbalera. Sada su igrači na vrhuncu forme. Taman su uhvatili dobar ritam i umor ne bi trebalo da bude problem.

Dozu neizvesnosti svakako će dati i podatak da su ekipe na okupu provele svega sedam do deset dana pre prvog nastupa na SP. To je najveća glavobolja za selektore koji nisu imali previše vremena da potencijalno isprobaju neke nove stvari.

U konačnoj raspodeli karata bitan faktor biće i povrede. Svetski šampioni Francuzi, su, čini se, najviše pogođeni, pogotovo od kada je postalo jasno da najbolji fudbaler sveta Karim Benzema neće igrati na Mundijalu u Kataru.

Stručnjaci su složni u oceni da su Brazilci prvi favoriti, kladionice podržavaju ovu tezu, a dalje ih slede Argentinci, pomenuti Francuzi, Englezi, Španci, Nemci, Holanđani...

Hrvati se kotiraju kao 12., a Srbi kao 13. favoriti. Oba sastava u Katar su stigla sa umerenim optimizmom. Vatreni su aktuelni vicešampioni, što jasno oslikava njihovu snagu. Selektor Zlatko Dalić je uspešno izvršio delimičnu smenu generacija posle Svetskog prvenstva u Rusiji, igre i prva pozicija u grupnoj fazi Lige nacije raduju i daju nadu da Luka Modrić i društvo mogu do još jedne medalje. Zašto ne, i zlatne. Grupa nije ni teška ni lagana. Belgija jeste favorit, ali su Kanada i Maroko rivali po meri.

Orlovi, s druge strane, doživljavaju renesansu. Dragan Stojković se prihvatio nezahvalnog posla i za vrlo kratko vreme preporodio nacionalni tim. Obećao je plasman u Katar, ostvario ga je. Obećao je prvo meesto u Ligi nacija, ostvario ga je. Na igrače je preneo optimizam, veru u vlastite mogućnosti, pobednički gen... A generacija koja ima Dušana Tadića, imenjaka mu Vlahovića, Aleksandra Mitrovića, Filipa Kostića... sposobna je svakome da pomrsi račune. Prvi cilj je proći izazovnu grupu sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Grupe

Grupa A: Katar, Ekvador, Senegal, Nizozemska

Grupa B: Engleska, Iran, SAD, Vels

Grupa C: Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko, Poljska

Grupa D: Francuska, Danska, Tunis, Australija

Grupa E: Španija, Nemačka, Japan, Kostarika

Grupa F: Belgija, Kanada, Maroko, Hrvatska

Grupa G: Brazil, Srbija, Švajcarska, Kamerun

Grupa H: Portugal, Gana, Urugvaj, Južna Koreja

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()