Aleksandar Rašić se suočava sa teškim udarcem: Višegodišnji trud i rad uništen preko noći

Dogodilo se ono što ni u najgorim slutnjama nismo mogli da zamislimo, s nevericom priča srpski plejmejker

26.07.2023. 17:59
  • Podeli:
Aleksandar Rašić-646759dd58699.webp Foto: Profimedia

Košarkaš Aleksandar Rašić se, tokom svoje igračke karijere, suočavao sa raznim izazovima pod obručima. Dobijao je i gubio razne bitke. Naučio se i da gubi i da pobeđuje... Ali ono sa čime se, nekadašnji organizator igre, suočava ovih dana, posle nepojmljivih oluja u Srbiji nije za poređenje sa bilo čim iz sveta košarke. 

Vremenske nepogode uništile su, skroz, voćnjake nekadašnjeg reprezentativca Srbije. Koliko? Toliko da se nezvanično šteta procenjuje na 700.000 evra. 

A samo što je sve sazrelo i niklo za prvu berbu.

"Velika katastrofa je zadesila ne samo mene, već i ostale poljoprivrednike u okolini Šida", kaže Aleksandar Rašić i nastavlja. "Najviše smo, u nedavnom nevremenu, stradali mi, voćari. Dogodilo se ono što ni u najgorim slutnjama nismo mogli da zamislimo. Meni je oluja razorila sve, napravila je totalnu štetu. Grane su polomljene, stabla oborena, a plodovi potpuno uništeni. Naš višegodišnji trud uništen je u trenu".

Pre nekoliko godina, po završetku uspešne karijere, Rašić je odlučio da svoj entuzijazam i energiju usmeri ka poljoprivredi. Marljivo se odnosio prema uzgoju voća, baš onako kako se ovaj sportista svemu što radi posvećuje u životu.

"Samo nas pomoć može spasiti"

"Kada sam počeo da se bavim poljoprivredom, bio sam svestan da taj posao nosi rizike, ali ovakav udarac nisam mogao da predvidim. Nažalost, nisam jedini koji je pretrpeo ogromnu štetu. Baš smo u teškoj situaciji. Počeo sam da ulažem u poljoprivredu, sa bratom od strica, pre pet godina i baš kad sam očekivao da ću da počnem da ubiram plodove rada, desila se oluja. Moj plan rada posle sportske karijere pocepan je u paramparčad, odnela ga je strašna oluja", sa gorčinom i u velikoj neverici govori Rašić.

U šidskom kraju je proglašena vanredna situacija. Rašić, kao i njegove komšije, nada se pomoći jer bez nje je teško stati na noge. 

"Svi smo zatečeni", kaže bivši košarkaš FMP, Partizana i Mege. "U životu sam se suočio sa različitim teškoćama, ali ovako nešto nisam doživeo. Pre samo dva meseca sam stavio protivgradnu zaštitu, to je normalan korak ka obezbeđenju ploda, ali ovog puta ni to nije pomoglo. Oluja je bila toliko jaka, mreže su popucale i napravile totalnu štetu. Voćarstvo je specifično. To su specifični zasadi koji treba da rađaju 30 godina. Osiguranje, nažalost, ne postoji u ovakvim slučajevima. Ima i onih koji su prošli gore od mene. Ljudi rade na tome da nam pomognu što više mogu. Formiran je štab, proglašeno je vanredno stanje. Prvo da se proceni šteta. Sigurno će biti neka pomoć države. Nama je, zapravo, jedini spas ako država odluči da nam pomogne".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()