Bliži se kraj regularnog dela sezone ABA lige: Ovo je sve što treba da znate

Zvezda je trenutno na prvoj poziciji

20.03.2024. 16:39
  • Podeli:
ABA liga trofej ABA League_Dragana Stjepanovic-65fac7a990cd1.webp Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic

Sitno brojimo do kraja još jednog regularnog dela sezone najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja u regionu - ABA lige. Na rasporedu su još tri kola koja će rešititi ko će imati prednost domaćeg terena, a ko će sreću potražiti u nižem rangu? Da li ćemo dobiti novog prvaka ili će Partizan odbraniti tron i povećati prednost po broju osvojenog regionalnog takmičenja u odnosu na Zvezdu

Nakon 23 odigrana kola stanje na vrhu ABA lige je takvo da Crvena zvezda stabilno čuva prvu poziciju tokom većeg dela sezone, Budućnost se serijom od 10 pobeda popela na drugo mesto, a vrhunac je bio kada su u Morači ubedljivo savladali beogradske crveno-bele, dok je Partizan porazom od Splita u "Štark Areni" postao treća ekipa na tabeli. 

Pogledom na tabelu se može videti da su crveno-beli sa skorom 20-3 na korak da obezbede prvu poziciju i prednost domaćeg terena pred plej-of. Zvezda ima dva poraza manje u odnosu na drugoplasiranu Budućnost, a u poslednja tri kola na rasporedu imaju utakmice sa Megom, Studentskim centrom i Splitom, pa bi četi Janisa Sferopulosa dve pobede garantovale sam vrh.

Zatim sledi Budućnost sa 18-5, Partizan sa 17-6, dok su Zadar i Cedevita Olimpija na četvrtom, odnosno petom mestu sa 14-9.

Kada je reč o ostalim timovima, u borbi za prvih 8 su još Mega, Studentski centar, Split i Igokea.  

Od drugih srpskih klubova, Borac je na 11. mestu sa skorom 8-15, dok je FMP sa pobedom manje na 12. mestu. 

Moguć duel večitih već u polufinalu

Izabranici Sferopulosa su u najlagodnijoj situaciji od svih timova, gotovo sigurno će regularni deo zavšiti na prvoj poziciji, tako da se za potencijalni susret večitih u polufinalu pita Partizan. Četa Željka Obradovića je trenutno na trećoj poziciji, a ukoliko bi, kojim čudom spali na četvrtu poziciju, mogli bi na crtu Zvezdi i pre finala.

Partizan vrebaju Zadrani, crno-beli imaju 3 pobede više, a do kraja ima duele protiv Studenata, Budućnosti i protiv Zadra.

Nije nemoguće zamisliti situaciju u kojoj se Partizan spušta na četvrtu poziciju, Studenti i Zadar su već slavili ove sezone protiv crno-belih, a Budućnost je u seriji od 10 pobeda, dok situaciju po Obradovića dodatno komplikuje činjenica da se utakmica igra u Morači. 

Ako bi aktuelni šampion ABA lige izgubio mečeve sa Studentima i Budućnosti, u poslednjem kolu bi na megdan izašli Zadru, koji pre duela sa crno-belima ima susrete sa Borcem i FMP-om. 

Ukoliko bi izabranici Obradovića izgubili sve duele do kraja, uz maksimalni učinak Zadra, mogli bi pasti na četvrto mesto koje vodi na Zvezdu još u polufinalu. 

Cedevita Olimpija ima "lagan" raspored do kraja pošto ima duele sa ekipama iz donjeg dela tabele - Mornarom, Krkom i Cibonom.

Igokea vreba prvih 8

Izabarnici Vlade Jovanovića su trenutno na devetoj poziciji sa skorom 11-12, koliko imaju osmi Split, odnosno sedmi Studentski centar. Igokea do kraja ima mečeve sa Krkom, Cibonom i Megom i dobre šanse da se nađe u najboljih osam timova najkvalitetnijeg regionalnog klupskog košarkaškog takmičenja. 

Kako dalje?

U četvrtfinalu se ukrštaju timovi po sledećim pozicijama: 1-8 2-7, 3-6, 4-5.

U polufinalu se sastaju pobednici mečeva 1-8 i 4-5, odnosno 2-7 i 3-6.

Četvrtfinale i polufinale se igra na dve dobijene utakmice, po sistemu 1-1-1 kada su u pitanju domaćinstva. Prednost domaćeg terena ima bolje plasiran tim u regularnom delu.

Finale se igra po sistemu 2-2-1 na tri dobijene utakmice.

Ovako bi to izgledalo po trenutnom rasporedu

Kada bi se sada formirali parovi, prema trenutnom stanju, sastali bi se Zvezda - Split, Budućnost - Studentski centar, Partizan - Mega, Zadar - Cedevita Olimpija.

Prema trenutnom rangiranju, ne bi se večiti rivali sastali pre finala, a crno-beli nemaju više prava na kiks.

Krka u opasnoj zoni 

Prvi kandidat za ispadanje u ABA 2 ligu je po trenutnoj tabeli Krka sa 4-19, ali u opasnoj zoni su i Mornar, koji je prvi "iznad crte" kao i FMP koji je u nešto lagodnijoj poziciji sa tri pobede više u odnosu na poslednji tim.

FMP do kraja dočekuje Budućnost i Mornar, dok putuje u Zadar.

Mornar ima utakmicu u Ljubljani sa Cedevita Olimpijom, u Bar dolazi Borac i u zadnjem kolu je u Železniku derbi začelja tabele sa FMP-om.

Poslednja Krka ima duele sa Igokeom, susret u koji će četa Jovanovića da uđe maksimalno motivisana i da pokuša da nađe svoje mesto u TOP 8, potom putuju u Ljubljanu i za kraj ih čeka gostovanje u Čačku ekipi Borca. 

Standings provided by Sofascore

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()