Dozet: Odnos Tea i Zvezdaša najveći utisak, navijači neka spremaju šlemove

Sportski direktor crveno-belih najavio vruće leto kada su pojačanja u pitanju

10.06.2024. 12:58
  • Podeli:
milan dozet twwiter-6666db8a672f5.webp Foto: Twitter Milan Dozet

Sportski direktor Crvene zvezde, Milan Dozet je sumirao prethodnu sezonu, ali pričao je i u planovima za narednu. Crveno-beli će igrati Evroligu, osavojili su triplu krunu nakon što su u svim finalima bili bolji od večitog rivala Partizana.

"Prošla godina nam je bila velika škola. Poraz od Cibone u regularnom delu nas je koštao pol pozicije u plej-ofu u kome se pokazalo koliko je domaći teren bitan. Imali smo veliku motivaciju da vratimo pehar. Ove sezone smo bili prvi od početka do kraja. Osvojili smo Jadransku ligu za mnoge neočekivanim učinkom u finalnoj seriji (3-0), prikazali dominantnu igru i mislim da je svaki naš igrač na terenu uradio posao baš onako kako smo planirali".

Dozet ističe da je lako pričati iz perspektive tri trofeja, ne krijući da je tokom godine bilo trenutaka kada sa strane nije delovalo da će Mali Kalemegdan dobiti nove stanovnike – zlatnog sjaja. Evroligaško posrtanje boleo je ljude u klubu, silno su želeli iskorak.

"Izuzetno teška sezona. Od euforije koja se stvorila prošlog leta do januara i velikog razočaranja, pre svega zbog Evrolige. Znali smo pozadinu ne tako dobrih rezultata, počevši od velikog broja povreda. Imali smo problem na poziciji „četiri“, gde smo izabrali Nemanju Bjelicu i Marka Simonovića, od kog smo očekivali mnogo u trenutku kada je došao. Šabaz Nejpir je bio centralna ličnost našeg projekta. Sve se izjalovilo i onda pošto nismo imali dirigenta, sve je krenulo nizbrdo. Javnost je bila oštra prema nama, što je razumjivo za posao kojim se bavimo, ali smo znali koja je ideja i kako ćemo i zbog čega da dopunimo tim. Imali smo viziju, a trpeli smo udarce sa strane, ali od i naših zvezdaša. Oni jednostavno nisu posedovali informacije koje smo mi imali, a koje i ne treba da izlaze. Ono što je najvažnije, verovali smo u tim i bili sigurni da ćemo imati dobre rezultate".

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ ATA IMAGES

"Kup Radivoja Koraća je bio prekretnica i velika utakmica protiv večitog rivala. Došli smo do trofeja pre svega zbog naših starijih igrača, za šta bih da napomenem da smo na početku sezone isto bili kritikovani, ali jednostavno u takvim utakmicama iskustvo dolazi do izražaja. Mnogo naših igrača, domaćih i stranih, znaju kako se osvajaju pehari. Pojedini su bili i šampioni Evrope. Smirenost na klupi, uz veliki doprinos Janisa. U svim velikim utakmicma pokušavao je da smiri ekipu i pričao da imamo kvalitet da preokrenemo meč, čak i kada smo ozbiljno rezultatski zaostajali. Nakon što se Kup završio, momci su shvatili koliko mogu i da su bolji od Partizana".

Pamtiće se dugo megafon, Teodosić i pesma navijača. Istovremeno, zaboravlja se kako je košarkaški maestro stigao do Niša. Nije jedini koji je podneo žrtvu zarad uspeha tima.

"Znam da Teo nije hteo da priča o tome, ali ipak sada možemo. To je još jedna njegova veličina. Odigrao je Kup bukvalno na jednoj nozi… Sećam se situacije kada je ušao u svlačionicu, pošto je primio blokadu. Rekao je da ne oseća prste, tražio da mu se skine bandaža i da mu daju još jednu injekciju kako bi odigrao utakmicu. Ne bih da zaboravim ni Adama Hangu, koji je odigrao čitav meč pod visokom temperaturom, a da prethodno apsolutno nikome nije rekao da ima problem. Nije želeo da oslabi tim, već je pokušao da pomogne. Ovo su situacije koje pokazuju karakter ekipe".

FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ TANJUG

"Velika stvar je imati što veći broj srpskih igrača. To je ono na čemu Zvezda teži i nemam dilemu da upravo oni donose titule. Stranci naravno donose kvalitet, ali domaći momci imaju posebnu glad i osećaju bitnost utakmica, što se prenosi na strance.  Često zaboravljamo karakter ekipe, koji je od nemerljivog značaja. Ne pričam o košarci, već o ljudskim kvalitetima, a mislim da na tom planu nismo napravili grešku. Većina momka je ostvarena, vrlo porodično nastorojena i svoje individualne domete stavlja u službu tima".

Osim proverenih snaga domaćeg pečeta, crveno-beli su ove sezone imali poseban začin – onaj iz Valjeva.

"Crvena zvezda je ove sezone zavisila od Miloša Teodosića. Kada on uđe, u pitanju je druga košarka. Imao sam ogromno poštovanje prema njemu i pre nego što je došao, ali posle ove sezone, gde sam bio na svakom treningu, još veći je u mojim očima. Tek sada sam video njegovu pravu veličinu. Njegov uticaj na tim – nestvaran. Bio jedan od najvažnijih delova šampionske slagalice. Ono što je Miloš dao Zvezdi je nemerljivo".

Toliko emocije se verovatno nikada nije videlo na licu bivšeg kapitena reprezentacije.

"Ostaće mi urezena prva Teodosićeva utakmica u Zvezdi. Iako igrač ogromnog iskustva i ima nebrojano mnogo mečeva u svojim rukama, pre nego što je trebalo da izađe na parket bio je posebno nervozan, mogli ste da vidite na njegovom licu koliko mu znači, koliko želi da pomogne voljenom timu. Odnos Miloša prema grbu Zvezde i navijačima mi je najuopečatljiviji utisak. Koliko njemu Zvezda znači i kako je stavio klub u vrh svojih prioriteta je za veliko poštovanje".

Vest da Teodosić ostaje u Zvezdi je odavno u mislima crveno-belih. Vrata su širom otvorena – a da li će zakoračiti preko praga ili zaključiti svoju košakašku knjigu je pitanje na čiji odgovor može da odgovori samo 37-godišnji plejmejker. Dok se čeka odluka maestra, Zvezdin ratnik pod reketom, Džoel Bolomboj, odavno je stavio paraf na ugovor. Prvi stranac koji je produžio saradnju u toku sezone je zaradio posebne simpatije.

"Imali smo informacije o Bolomboju preko našeg fizioterapeuta, koji je radio u Rusiji i koji nam je rekao da je odličan momak. Interesantna priča za Džoela je da se njegov sin toliko brzo uklopio u našu sredinu, da majka kaže da svaki put plače kada treba da ide iz vrtića. Ja sam u prvi mah mislio da nisam dobro razumeo engleski, ali zapravo jesam. To su nama bili znakovi da ukoliko se poklope na igračkom nivou, takve igrače treba da zadržimo. Od velikog značaja je što smo tokom sezone produžili Bolomboja. Pokazali smo stabilnost i prvi put u toku sezone produžili stranca, što ranije zbog finansija nismo mogli. Jednostavno odlazili su veće klubove. Sada smo već negde na polovini sezone mogli da planiramo okosnicu tima za narednu godinu. To pokazuje naše namere".

Imena pojačanja su ostala tajna, ali poruka za navijače je bila i više nego jasna.

"Kako oni vole da kažu na društvenim mrežama, nek spremaju šlemove", završio je Milan Dozet priču za Meridian sport.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()