Golemac sa trojicom Srba piše istoriju: Anđušić zamenik kapitena u Dubaiju

Angažovanjem Bertansa, stavljena je tačka na roster za predstojeću sezonu

10.09.2024. 13:24
  • Podeli:
Jurica Golemac-1664094435828.webp Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović

Košarkaški klub Dubai je krajem juna izabrao Juricu Golemca na mesto trenera tima.  Sada, na manje od dve sedmice do početka sezone, klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kompletirao je roster angažovanjem bivšeg košarkaša Partizana i dugogodišnjeg člana NBA lige – Davisa Bertansa.

"Donosi izuzetan košarkaški talenat. Dolazak igrača sa osam sezona u NBA i značajnim evropskim iskustvom samo podvlači posvećenost i ambiciju našeg projekta, ali i značajno uvećava kredibilitet našeg novog kluba", rekao je Golemac za Meridian sport.

"Moramo da budemo zadovoljni. Novi igrači, nova organizacija… Sve je novo. Rešavamo neke detalje i probleme usput. Sve ide kako treba", istakao je Golemac za naš portal.

U Emiratima su ga sačekali sjajni uslovi za rad.

"Organizacija se pokazala, bili su spremni. Imamo vrhunske uslove, sve što nam treba u dvorani, od teretane, terena, svlačionica i propratnih stvari kakve se retko viđaju u Evropi. Što se tiče arene u kojoj ćemo igrati utakmice, to je NBA nivo organizacije i uslova. Ne možemo naći nijednu zamerku, na nama je da radimo, ćutimo i napredujemo".

Bivši trener Cedevite Olimpije je imao jedinstveno iskustvo u formiranju tima.

"Drugačije od uobičajenog, krećeš od prvog, pa do 12. igrača. Svi pomisle – egzotika. Samo ime po sebi nosi nešto što mami ljude, svi su veoma pozitivno reagovali. Moramo da budemo zadovoljni što smo u tako kratkom roku sklopili ovakvu ekipu, karakternu, iskusnu, koja želi da se takmiči i da napravi nešto".

Angažovanjem Bertansa, stavljena je tačka na roster za predstojeću sezonu, u kojoj će se Dubai boriti samo u Jadranskoj ligi.

"Odlučili smo da imamo 12 igrača, imamo momke sa Akademije koji nam pomažu na treninzima. Ne treba gomilati igrače, kako ne bi bilo previše nezadovoljnih. Ako se nešto desi, bićemo spremni da reagujemo".

Nema sumnje da je izazovan period iza njega i kluba. Ekipa je u relativno kratkom roku sastavljena, a čine je igrači raznih nacionalnosti, koji, izuzev dvojice pojedinaca, dosada nisu delili svlačionicu i parket u istom timu.

"To je isto bio izazov za stručni štab. Samo su Radošević i Dangubić igrali zajedno u Bajernu, ali i zbog toga smo uzeli iskusniju ekipu, koja je radila na vrhunskom nivou, sa takvim trenerima i u takvim organizacijama. Neke stepenike, za koje sam mislio da će ići daleko teže, preskočili smo baš zbog njihovog iskustva. Sigurno da proces stvaranja hemije još traje i trajaće još neko vreme, ali nam mnogo olakšava iskustvo i situacije kroz koje su prolazili. Zasad je sve u redu, ali tek kad počnemo da igramo, dobiće se prava slika".

Između ostalih, u redove Dubaija ovog leta stigla su i trojica srpskih igrača. Na poziciji plejmejkera angažovan je bivši košarkaš FMP-a, Crvene zvezde, Mege i čačanskog Borca, Aleksa Uskoković.

"Tražili smo mlađeg pleja, koji je agresivan, koji može da nam da stabilnost i u odbrani. Aleksa je pravi izbor. Mlad dečko, sa 6-7 godina iskustva iz ABA lige, igrao je i u Zvezdi. Zasad sve ukazuje da smo pogodili".

U istorijskoj sezoni, boje kluba iz Emirata braniće i košarkaš koji je tokom karijere igrao za Zvezdu i Partizan, Nemanja Dangubić.

"Iskustvo, visoka inteligencija, poznavanje košarke koje je meni veoma bitno, snalaženje na različitim pozicijama, igra u oba smera", nabrajao je Golemac šta donosi iskusni krilni igrač njegovom timu.

Posle dve sezone u Partizanu, gde je sarađivao sa Željkom Obradovićem i osvojio ABA titulu prošle godine, opremu Dubaija zadužio je i Danilo Anđušić.

"Sa Danilom smo dobili napadačku snagu, pritom poznaje protivnike posle toliko godina u ABA ligi. Veoma je talentovan i u najboljim godinama. Veliko iskustvo iz Jadranske lige imaju sva trojica. Nije bilo teško odlučiti se za njih. Mnogo igrača je bilo na listi, ali sa našim mogućnostima i željama tih igrača smo došli do ovoga. Oni su bili među prvima kada smo slagali ekipu, da budu deo ovog projekta".

Anđušić će imati i posebnu čast.

"Kapiten će biti Klemen Prepelič, a zamenici su Ahmet Duverioglu i Danilo. Tri karaktera i trojica igrača koja imaju strašno veliko iskustvo sa najvećih pozornica i koji znaju šta znači pobeđivati, imati visoku ambiciju i momci koji su veoma upoznati sa situacijom i načinom igre na našim prostorima".

Kao prvo pojačanje u istoriji kluba, angažovan je američki plejmejker Nejt Mejson, koji je prošle sezone nastupao za Merkezefendi u Turskoj I beležio 19,6 poena i 6,7 asistencija. Imaju Golemac i njegovi saradnici velika očekivanja od 29-godišnjeg košarkaša.

“Bio je prvi asistent turske lige i sa svim tim poenima u rukama koje je imao i ranije, nadogradio je igru. Nije bila teška odluka. Imao je odličnu sezonu. Znamo koliko je teško naći plejmejkera koji zna da razigra i da bude ubojit. Za Nejta smo odmah zagrizli i brzo se dogovorili. Odlično se uklopio. Informacije o njemu su bile sjajne. Veliki profesionalac, uklopio sve u svaku ekipu u kojoj je igrao, pa prošle godine je u Turskoj bio kapiten, što mnogo govori. Nije još zvučno ime, ali siguran sam da će se još više čuti o njemu u narednim godinama”.

"Odmah najjači mogući protivnik, evroligaš, osvajač ABA lige. Nemam neki osećaj šta će biti, vremenom će se dvorana puniti, dok se pročuje, ali nemam ideju šta bi moglo biti. Veliki je grad, mnogo ljudi živi i verujem da će u dogledno vreme posećenost biti veoma dobra".

Svestan je slovenački stručnjak sa kakvom konkurencijom će se suočiti njegov tim. Već je Dubai tokom priprema odmerio snage sa nekoliko članova ABA lige, poput Splita, Krke, FMP-a i podgoričke Budućnosti. Jedino ekipu iz Morače nije savladao, dok je protiv ostalih rivala sa Jadrana bili prilično ubedljivi.

"Biće jaka liga, jača nego prošle godine. Kako zbog nas, ali i zato što su se neki klubovi pojačali. Budućnost je zadržala kostur, dovela nekoliko igrača, vrhunsko viđena ekipa koja će sigurno konkurisati za treće mesto, ali ne mora da znači da ne iznenade nekog od favorita, posebno zbog rasporeda koji će imati Partizan i Zvezda. Cedevita značajno bolja. Zadar će biti nezgodan, FMP, Igokea, Split… Zanimljiva sezona nas očekuje”, zaključio je Jurica Golemac u razgovoru za pomenuti medij.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()