Fantastična Srbija pregazila istrošenu Litvaniju: Plavi igraju za finale Svetskog prvenstva

Svi u Plavom timu su briljirali u svojim ulogama

05.09.2023. 12:31
  • Podeli:
Koašrkaši Srbije-64f708a4ecb74.webp Foto: AP Photo/Aaron Favila/Tanjug

Ko je motivisao i skockao mentalno košarkašku reprezentaciju Srbije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva zaslužuje zlatnu medalju pre poslednjeg meča. Plavi su nadigrali, emocionalno neoporavljenu, selekciju Litvanije sa 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13) i plasirali se u polufinale turnira u Manili. 

Fantastičnu timsku igru pokazali su Bogdan Bogdanović i svi njegovi saigrači. Svako u ekipi je bio na nivou zadatka i ulogu odigrao bez greške kako u odbrani, tako i u napadu. 

Litvanija je sve svoje kvalitete istrošila u prethodnom meču protiv SAD, na ovom meču je bila bez jednog od važnih igrača - Eimantas Bendžijus i suze u njihovim očima su iskrena tuga zbog eliminacije iz borbe za medalju.  

Dok se Srbija probijala kroz odbranu i reket Litvanaca, protivnik je tukao trojke bez greške (4/4 u prvih pet minuta) i imao vođstvo od 16:10. Utakmica se igrala bez faula. 

Nekoliko pokušaja iz daleka Srbija je promašila, prvu trojku je dao Filip Petrušev, koji je u šestom minutu zamenio Nikolu Milutinova - 18:15. Nisu se Plavi odbranili u narednom napadu, ali su preko Nikole Jovića (spašen koš + faul) i Alekse Avramovića, iz kontre uspeli da istope razliku i izjednače na 20:20. 

Usledio je period konfuzije u organizaciji napada na obe strane, dosta propuštenih prilika... Četvrtina je završena poenim Marka Gudurića za 25:24.

Prvu prednost Srbiji, ako se ne računa sam početak meča kada je Bogdan Bogdanović ukrao loptu i otvorio utakmicu za 2:0, doneli su u 11. minutu Filip Petrušev i Dejan Davidovac sa četiri vezana poena - 25:28. Dok se Litvanija nije upisivala Gudurić je pogodio sa dva penala - 25:30, pa zbog prigovora dobio tehničku, ali je protivnik poklon iskoristio samo sa poenom... Milutinov je povećao na 26:32 u 14. minutu. 

Zaigralo se čvršće i agresivnije. Oba tima su izašla iz bonusa. Uproni su bili Litvanci, ali je Srbija diktirala ritam i eksplodirala sa Bogdanovićevom trojkom, na asistenciju Nilole Jovića, za maksimalnu prednost 41:33 u 17. minutu. 

Odlična odbrana Srbije zaustavila je šuteve Litvanije za tri spustivši ih na 36 odsto - 5/14. I koristila je sve te promašaje za dobro organizovane napade. U prvom poluvremenu Plavi su imali već 14 asistencija, a na odmor u svlačionicu otišlo se mirnom rukom i preciznim šutom kapitena Bogdanovića uz zvuk sirene sa maksimalnih 49:38. 

Odmorni Brazdeikis pogodio je trojku za početak drugog poluvremena, sledi ga Jančunas iz reketa i Litvanci serijom 5:0 smanjuju razliku - 49:43. Vratili su Nikola i Stefan Jović po trojku i vratili Litvance na +8 - 55:47. 

Makvitisovi momci su postali nervozni, sagorevali su u napadu. To je Srbija iskoristila i usledila je njena besprekorna igra sa novom serijom od 7:0 za maksimalne prednosti od 14 peona - 62:48 u 25. minutu. 

Počela je da puca igra Litvanaca i u odbrani. Srbija je izvodila brze kontre, doguravši timskom igrom do +18 - 69:51. 

Odmah na početku poslednje četvrtine Plavi su odleteli na +21 (76:55) i potom je usledila igra bez poena puna tri minuta. 

Filip Petrušev je vezao dve trojke i šest minuta pre kraja meča srušio sve snove Litvanaca - 82:57. Osmesi na licima košarkaša Srbije bili su nešto što ukanja svu tamu koja se posle poraza protiv Italije nadvila nad ekipom. 

Čak se opustio i Svetislav Pešić koji je dao šansu drugoj petorci poslednjih pet minuta, koju su Bogdanović, Milutinov, Dobrić bodrili maksimalno sa klupe.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()