FIBA kvalifikacije pružile iznenađenja: Krah Nemaca, Španaca, Argentine i SAD

Noć prepuna slavlja autsajdera

26.02.2024. 12:44
  • Podeli:
Čile Kuba Bugarska Belgija FIBA-65dc6972271ac.webp Foto: FIBA

Aktuelni FIBA "prozor" doneo je velika iznenađenja na kvalifikacionim utakmicama odigranim tokom vikenda. Veliki favoriti su poraženi od potpunih autsajdera. 

Prvo su pali Nemci

Aktuelni svetski prvaci, košarkaška reprezentacija Nemačke poražena je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u košarci 2025. na gostovanju u Bugarskoj. Bivši košarkaš Partizana, Kodi Miler-Mekintajer bio je glavni režiser velikog iznenađenja.

Utakmica u Botevgradu podsetila je na stare dane kada su se mečevi igrali na mali broj poena. Jedino je poslednja četvrtina odskočila od tog kriterijuma, ali su u prve tri ekipe postizale manje od 30 poena.

Vodio je Kodi Miler-Mekintajer ekipu Bugarske na sve moguće načine, čak i u momentima kada je Nemačka u trećoj deonici ponovo uspela da se odvoji na sedam razlike. Kratko je to potrajalo... Bugari su postepeno uspeli da otope i da na polovini četvrte deonice ponovo dođu do prednosti, pa na kraju i slave - 67:62.

Kodi je na kraju bio najefikasniji igrač sa 23 poena uz pet skokova i četiri asistencije. Pratio ga je Hristo Zaharijev sa 15 poena i četiri uhvaćene lopte, dok je Georgi Bojanov ubacio 11 poena.

Kod Nemaca se istakao Oskar da Silva sa 15 poena i 12 skokova, a Jonas Matisek je meč završio sa 11 poena, koliko je imao i David Kramer.

Posle ovog meča i Nemci i Bugari imaju po jednu pobedu u Grupi D, dok je u drugoj utakmici Crne Gora slavila protiv Švedske.

Standings provided by Sofascore

Belgija nadigrala Španiju

Nakon što su poklekli svetski prvaci, na red su došli i evropski. Belgijanci su priredili veliko iznenađenje kada su kod kuće srušili Špance sa 58:53.

Još jedna utakmica na mali broj poena, Belgijanci su se maestralno borili i uspevali da odole svim naletima Furije. Dva minuta do kraja poveli su sa +5, posle vezanih poena Žilea za tri i Retina Obaosana za dva.

U poslednjem minutu meč je ušao u penal završnicu u kojoj je učestvovao i košarkaš srpskog porekla koji nastupa za Belgiju - Milan Samardžić.  On je sa linije slobodnih bacanja bio polovičan. To ipak nije koštalo Belgijance pobede, jer su uspešno priveli meč kraju.

Belgijancima je ovo bila druga pobeda u kvalifikacijama, tako da su se izjednačili na vrhu tabele sa Letoncima. Sa druge strane, Španci imaju 0:2, koliko imaju i Slovaci. Deluje čudno, ali timu Serđa Skariola trenutno visi plasman na Eurobasket. 

Iz grupe dalje idu Letonci kao domaćini i preostala dva najbolja tima.

Standings provided by Sofascore

Amerikanci prvi put u istoriji poraženi od Kube 

Reprezentacija SAD doživela je poraz u 2. kolu kvalifikacija za FIBA AmeriKup, i to od potpunog autsajdera selekcije Kube - 81:67.

Ogromnu senzaciju je napravila Kuba koju je predvodio centar Makabija Žasijel Rivero. On je bio na korak od dabl-dabl učinka sa 11 poena i devet skokova, dok treba istaći i sjajnu partiju Pedra Bombina koji je imao 19 poena.

Kuba je dosta bolje počela meč. Napravili su velikih 16 razlike već u prvoj deonici, da bi SAD smanjio na devet do poluvremena. Novi hladan tuš usledio je u trećoj četvrtini, gde je domaćin opet otišao na ogromnu prednost, ovoga puta na čak 20 poena u 30. minutu. 

Na kraju su Kubanci utakmicu mirno priveli kraju i došli do pobede.

Standings provided by Sofascore

Čileanci servirali poraz Argenticima

Košarkaška reprezentacija Argentine poražena je u kvalifikacijama za Fiba AmeriKup od selekcije Čilea sa 79:77.

Nakon što su osvojili titulu AmeriKupa pre dve godine, Gaučosi beleže izuzetno loše rezultate. Prvo nisu učestvovali na Svetskom prvenstvu, potom su ostali i bez Olimpijskih igara.

Argentina je ovaj meč protiv Čilea počela izuzetno slabo - postigli su tek 11 poena u prvoj deonici, a primili su 26. Međutim, vratili su se plavo-beli u drugoj deonici, postigli su 31 poen, ali su i primili 27, te su nekako i nazirali mogućnost preokreta.

U drugom poluvremenu je Argentina krenula dosta bolje, svela je Čile na samo šest poena u trećoj deonici, te su se i vratili u meč i poveli prvi put na meču. Ipak, nisu sačuvali koncentraciju u poslednjih 10 minuta, što je Čile kaznio i okrenuo rezultat.

Najbolji na meču bio je Suarez sa 29 poena i devet skokova, dok je 17 dao Morales. Kod Argentine se najviše istakao Dek sa 20 poena, a Kampaco je dao 16 uz devet asistencija. 

Dvocifreni su bili još i Bolmbaro sa 12, odnosno Brusino sa jednim poenom manje.

Standings provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()