Košarkašice donosile Zvezdi više titula od košarkaša: Dan kada su osvojile evro pehar

Ekipu je vodio trener Strahinja Braca Alagić

29.03.2024. 15:21
  • Podeli:
Košarkašice Zvezde pre 45 godina-6606ce04243bd.webp Foto: Sava Radovanović/Tanjug

Sportsko društvo Crvena zvezda obeležilo je 45 godina od istorijske titule prvaka Evrope košarkašica sa Malog Kalemegdana.

Zvezda je 29. marta 1979. godine u La Korunji ubedljivo savladala mađarski BSE (97:62) i postala prvi klub iz crveno-bele porodice, ali i iz bivše Jugoslavije, koji se okitio titulom prvaka Evrope.

Šampionsku generaciju činile su: Biljana Marković, Jasmina Milosavljević, Gordana Vukmirović, Vesna Kovačević, Vukica Mitić, Spomenka Mrđenović, Anđelka Vukmirović, Zorica Đurković, Natalija Bacanović, Sofija Pekić, Jasmina Kalić, Dragana Pandurov, Vesna Delić, Dušica Tuševijaković i Dragica Lečić.

Ekipu je vodio trener Strahinja Braca Alagić, uz asistente Petronija Zimonjića i Zorana Kovačića Čiviju

Pre ove generacije su košarkašice Zvezde donele na vitrine kluba više titula prvaka SFRJ nego košarkaši, a kruna tih uspeha bila je ova evropska titula.

Na današnjoj svečanosti bile su prisutne članice šampionskog tima predvođene Zoricom Đurković, koja je u finalu postigla 30 poena i Sofijom Pekić, kojoj je naknadno uručena nagrada za životno delo povodom 79. rođendana Sportskog društva.

Šampionke Evrope pozdravio je predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda Zvezdan Terzić, koji je posebno naglasio podatak da su košarkašice prve pokorile Stari kontinent.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Stojan Vujko, kao i crveno-bele legende Vladimir Petrović Pižon, Dragiša Binić, Nenad Peruničić i drugi.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()