KSS se oprostila od Mirka Novosela: Karijera okićena medaljama i znanjem

U Beogradu su Novosela svi voleli

20.07.2023. 16:20
  • Podeli:
mirko novosel Boris ScitarVecernji listPIXSELL-64b8c7ba52204.webp Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel, jedan od najtrofejnijih u 20. veku, preminuo je u 86. godini života. 

Od čuvenog kreatora košarke na ovim našim prostorima orpostio se i Košarkaški savez Srbije, a na društvenim mrežama objavili su svoj In memoriam. 

U Beogradu s Novosela svi voleli i uvek je bio rado viđen gost. Dobro je poznavao košarku o čemu svedoče svi uspesi i nagrade koje je tokom karijere stekao, a kasnije je bio savetnik u svim procesima klubova ili Saveza u Hrvatskoj. Bio je čovek starog kova.

Novosel je kao selektor Jugoslavije osvojio pet medalja, dve na Olimpijskim igrama – srebro u Montrealu i bronzu u Los Anđelesu, srebrnu medalju 1974. na Svetskom prvenstvu i dve zlatne medalje na Evropskim prvenstvima 1973. i 1975. godine.

Novosel je rođen u Zagrebu 30. juna 1935. godine, a igračku karijeru je proveo igrajući u Lokomotivi čiji je dres nosio punih 14 godina, od 1952. do 1966. Zatim je 1967. postao trener ovog zagrebačkog kluba koji je kasnije promenio ime u Cibona sa kojom je osvojio dve titule šampiona Jugoslavije i čak sedam kupova SFRJ, kao i dve titule klupskog šampiona Evrope 1985. i 1986. godine. Posle Cibone, Novosel je od 1988. do 1990. godine vodio italijanski Napoli.

Pred kraj trenerske karijere kao selektor Hrvatske osvojio je bronzu na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 1993. godine. Bio je počasni predsednik Cibone, 1991. godine dobio je nagradu za životno delo, 2007. godine je primljen u košarkašku „Kuću slavnih“ u Springfildu, a 2010. u FIBA „Kuću slavnih“.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()