Maljković u Kući slavnih: S ponosom mogu da kažem da nema igrača sa kojim nisam imao kontakt

Jugoplastika mi je ponudila doživotni ugovor, ali sam želeo da pokušam sa Barsom, kaže proslavljeni trener

15.10.2023. 12:24
  • Podeli:
Božidar Maljković-64ff1dc62510d.webp Foto: Profimedia

Božidar Maljković je toliko uspeha postigao na košarkaškim terenima da ga slava prati i decenijama kasnije, čak i kada se povukao iz igre pod obručima. Ovih dana srpski trener, rođen 20. aprila 1952. godine u Otočcu, dobio je najveće priznanje u karijeri - primljen je u špansku Kuću slavnih

Aktuelni predsednik Olimpijskog komiteta Srbije eksplodirao je sa splitskom Jugoplastikom kada je osvojio Evropu, a potom je ogromnog traga ostavio u Španiji kao trener Barselone, Real Madrida, Baskonije iz Vitorije i Unikahe iz Malage. 

*Šta za vas znači prijem u špansku košarkašku kuću slavnih?

"Ovo je najvažnije priznanje u mom životu. Otkako sam se povukao iz košarke 2013. godine, dobio sam velika priznanja. Imenovan sam usvojenim sinom u različitim gradovima Španije. Ali kada su mi rekli da ulazim u špansku košarkašku Kuću slavnih, zadovoljstvo je bilo maksimalno. Čini se da španska košarka prepoznaje moj desetogodišnji svakodnevni rad. Mogu da kažem hvala Barseloni, Real Madridu, Baskoniji i Unikahi, posebno ljudima iz Malage. Mislim da su tu postavljeni temelji za uspehe koji su kasnije u reprezentaciji postignuti sa Serđom Skariolom. Lčno ne volim ove nagrade. Ponekad imaju neku političku notu. Međutim, ovo vidim drugačije - Španija je prva zemlja koja me je nagradila i to potvrđuje da je vreme provedeno tamo bilo zaista dobro", rekao je Božidar Maljković u razgovoru za španski "As".

Uživao u Barseloni, malo više u Malagi

Najveće uspehe Maljković je imao sa Unikahom, ali pre odlaska u Malagu bio je trener Barselone.

"Jugoplastika mi je ponudila doživotni ugovor i razmišljao sam o tome. Ali želeo sam da pokušam sa Barsom. Zauvek ću pamtiti svoj prvi dan u Barseloni. Bila je nedelja. Dočekali su me Manolo Flores, Valero Rivera i čovek po imenu Oskar... Otkrio sam restoran Salamanka u Barseloneti. Uživao sam u njemu. Moja ćerka je nedavno bila tamo i rekla mi da moje fotografije više nisu tamo...", seća se lepih uspomena srpski trener.

Pre dolaska u Malagu ni sanjao nije koliko će sa Unikahom biti uspešan i koliko će emocija dati i dobiti u tom okruženju. 

"Novinari su me pitali da li mi se dopao grad kada sam stigao. Odgovorio sam da ako Pikaso nema zamerki, kako bih ja imao... Proveo sam divne godine u Malagi, sa navijačem koji razumeju košarku, koji su živeli za klub... S ponosom mogu da kažem da nema igrača sa kojim nisam imao kontakt. To je za mene bilo veoma važno. Šta da kažem o Malagi. Ne poznajem sportistu koji je igrao u Malagi i koji tamo nema dom", kaže trener koji je sa Unikahom osvojio najvažnije takmičenje u svojoj karijeri - Kup Radivoja Koraća, dve godine nakon što ga je FIBA ukinula i to u finalu protiv vršačkog Hemofarma

Na dodelu priznanja u društvu supruge Gordane

Maljković će biti prisutan u Sevilji na prijemu u Kuću slavnih. 

"Naravno ću biti. Idemo prvo u Marbelju. Idem sa suprugom Gordanom. Sa njom sam već 50 godina, bolje društvo ne mogu da zamislim.

Maljković ulazi u visoko društvo u isto vreme kada i legenda španske košarke Pau Gasol.

"Već sam na Kupu Malage 2001. rekao da je Gasol najbolji centar Evrope. Sa Rađom i Sabonisom je deo najbolje trojke centara u evropskoj istoriji. Nedavno smo razgovarali telefonom".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()