NBA menja format takmičenja: Milion najboljim ekipama i četiri utakmice manje

Ideja o kojoj se ranije diskutovalo, postala je tema pregovora Lige i Sindikata igrača

26.12.2021. 16:28
  • Podeli:
kosarkaska-lopta-foto-pixell.jpg Foto: Pixsell

NBA je počeo sa radom na promeni formata takmičenja 30 timova, prenosi ESPN. O elementima novog sistema takmičenja u sezoni već su razgovarali NBA i Nacionalna asocijacija igrača. Premijera bi trebalo da bude već od sezone 2022/2023 ili od jeseni 2023.

Prema novom modelu klubovi bi bili raspoređeni po grupama i liga bi počinjala utakmicama unutar skupina. Dalje bi se kvalifikovali timovi sa najboljim rezultatima tokog grupne faze takmičenja. 

Igranje prve faze trebalo bi da bude završeno do Božića. Kako se navodi, ovakav format bi skratio prvi deo sezone sa 82 na 78 utakmica.

U predlogu ima I novina kada je reč o zaradi. Svaka ekipa koja bi bila najbolja u svojoj grupi dobila bi po million dolara. NBA smatra da će prihodi od televihijskih prava i sponzora uticati na dugoročan finansijski rast lige.

Komesar NBA lige Adam Silver rekao je da je inspiraciju za formiranje novog modela takmičenja dobio iz uspešnosti Lige šampiona i veruje da bi i navijači, odnosno košarkaši u Americi vremenom bili zadovoljni tempom novog turnira.

Ova ideja nije nova i o njoj je već diskutovano na forumima pre nekoliko godina. Ali sada se pominje jer su Liga i igrači napravili konekciju na tu temu i počelo se sa pripremom primene. Sindikat je obavestio igrače o smernicama novog turnira, a očekuje se da će sve biti prihvaćeno i zvanično predstavljeno u februaru tokom Ol star vikenda u Klivlendu.

I naravno da se i ovde, kao i u svakom drugom profitabilnom sportu, sve vrti oko novca i zarade. Vlasnici franšiza su videli u početku jednu manu, koja bi im umanjila profit na prvu loptu u milionskim iznosima. Razlog je četiri utakmice manje, po dve na domaćem terenu. Izračunalo se da bi zbog toga prihod bio manji od 2.700.000 do 4.000.000 dolara, prenosi ESPN. Međutim, ušlo se u pregovore i uprkos tim "gubicima" jer gledajući dugoročno sve može da bude mnogo isplativije.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()