Nenad Krstić za UNU: Obaveza Saveza je da brine o igračima

Najvažnija je posvećenost, ako postoji problem da se razgovara, ako je neko povređen da mu se pomogne, kaže potpredsednik KSS

10.08.2022. 20:22
  • Podeli:
Nenad Krstic Una-1666349986233.webp Foto: UNA

U danu kada je Juniorska reprezentacija Srbije došla u Beograd, sa Evropskog prvenstva u Izmiru, sa bronzanom medaljom oko vrata eksplodirala je vest iz seniorske ekipe da se selektor Svetislav Pešić zahvalio na saradnji kapitenu Milošu Teodosiću. Uspeh mladih nada je u trenutku pao pod senku dešavanja u A timu.

Nepravedno zapostavljeni su “orlići” do 18 godina koji ovogodišnjim igrama ne samo da su vratili nacionalni tim na postolje, nego su ostvarili i prvi cilj – mesto na Svetskom prvenstvu naredne godine. Zanemareni su ovo leto i oni malo stariji, iz U20 selekcije, koji su osvajanjem B divizije obezbedili Srbiji mesto u visokom, A, društvu.

Sagovornik UNE na ovu temu bio je čovek koji ih razume i podržava iz senke – Nenad Krstić, doskorašnji reprezentativac i aktuelni potpredsednik KSS zadužen za mušku košarku.

“Ovo leto smo se nadovezali na prošlu godinu koja je bila dosta teška zbog korona virus i nedostatka velikih takmičenja. Tada je jedino U19 selekcija igrala Svetsko prvenstvo i osvojila  četvrto mesto” rekao je Krstić, kao uvodnu reč, na početku razogovora za UNU.

* Šta je to što je novo dato timovima da bi bili bolji, odnosno da bi funkcionisali i igrali kao tim?

“Sistem koji je postojao trebalo je malo da se unapredi. Potrebno je bilo, i dalje je, uspostaviti bolju komunikaciju sa klubovima, napraviti kontinuitet trenera, napraviti kriterijum postavljanja trenera, da se oni ne menjaju posle neuspeha, da im se da šansa da rade. Mi imamo stvarno dobre trenere, ali su oni nekada na pogrešnim mestima. Najvažnija je posvećenost, da se bude prisutan, ako postoji problem da se razgovara i da se on rešava, da se posveti pažnja igračima. Ako se neko povredi da mu se nađemo, da ne prestaje kontakt sa njima čim se završe letnje akcije. Savez treba da bude neka vrsta servisa igračima tokom cele godine, mora da brine o njima”, kaže Krstić koji je već tri godine u KSS i dodaje da u radu ima veliku podršku predsednika Predraga Danilovića i generalnog sekretara Zlatka Bolića.

* Kao doskorašnji reprezentativac, sa kapitenskim iskustvo, možete da sagledate potrebe igrača. Koliko njima briga Saveza znači?

"Baš zbog toga što znam šta mi je sve smetalo tada, pokušavam sada da uradim neke stvari i mimo moje funkcije. Sigurno je da znam koliko igračima znači kada neko brine o njima u bilo kom smislu. Uradilo se dosta, ali ima još prostora za napredak. I to je rad koji ne sme da se odradi preko noći, tako da rezultate očekujem tek za neku godinu".

* Pominjali su se otkazi iz raznih razloga, čak i zabrane roditelja. Da li igrači imaju pravo da se ne odazovu reprezentaciji?

"Ne bih o pojedinačnim slučajevima jer ne želim da bacim senku na momke koji su igrali. Oni su važni i možda su svojim uspehom motivisali nekoga da se sledeći put odazove pozivu. Otkazivanja ima u svim selekcijama, a mi moramo da nadjemo razlog zašto se to dešava, ali i da nađemo sistem da ti momci žele da igraju za reprezentaciju. Juniorima je falilo dosta igrača, ali su igrači koji su bili na raspolaganju pokazali karakter i želju kako se igra za svoju zemlju. Ima dosta i opravdanih izostanaka. Zato nas na kraju leta, posle EP za kadete koje počinje za dva dana u Makedoniji, čeka dublja analiza svih dešavanja".

* Da li možete da objasnite šta znači otkazivanje iz privatnih razloga i koliko je ono, nekada, opravdano, odnosno potrebno igraču?

"Kao igrač imao sam jedan stav po tom pitanju, sada imam drugi i mogu da razumem neke stvari. Mislim da svi mi treba da igramo za reprezentaciju, ali svi mi znamo da je igranje za reprezentaciju na dobrovoljnoj bazi. Razlozi su razni i stavovi o tome ne mogu da budu opšti. Nema opravdanih i neopravdanih. U reprezentaciji treba da igraju oni koji žele i to je najbolji put za pravljenje hemije i uspeha. Mi ne želimo nikoga da silimo i ne treba to da radimo".

* Šta ovogodišnji uspesi mladih selekcija znače za budućnost srpske košarke?

"Povratak mladih i osvajanje B divizije je ravno nekoj medalji u A diviziji. Mi smo u B diviziji bili tri godine, prvi put u istoriji i nadam se da se to nikada više neće desiti. Tu smo isto imali dosta nepovoljnu situaciju sa timom, ali je kvalitetan stručni šta, na čelu sa Vladom Jovanovićem, uspeo da nas vrati gde nam je mesto. Da sada nismo ušli u viši rang pitanje je kada bismo, jer što si duže u nižem rangu sve je teže da iz njega odeš. Odlično je što smo napravili kontinuitet, sledeće godine smo prisutni na svim velikim takmičenjima i to je po meni, u ovom trenutku, podjednako bitno kao medalja. Kontinuitet će nam se isplatiti”, rekao je na kraju Nenad Krstić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()