Oproštaj Gorana Dragića okupio košarkašku elitu: Jokić i društvo egzibicijama doprineli spektaklu

Prelepo je bilo u slovenačkoj hali "Stožice"

25.08.2024. 08:02
  • Podeli:
profimedia-0901349439 oprostajna utakmica goran dragic-66cacb49d69c5.webp Foto: Profimedia

Legenda slovenačke košarke Goran Dragić oproštajnom utakmicom u hali "Stožice" u Ljubljani je stavio tačku na igračku karijeru. Meč u glavnom gradu Slovenije predstavljao je pravi košarkaški spektakl, jer je okupio legendarna imena iz prošlih vremena i zvezde sadašnjnosti poput Nikole Jokića, Dirka Novickog, Luke Dončića, Bogdana Bogdanovića, Stiva Neša, Dejana Bodiroge i ostalih.

Veličanstvena karijera najboljeg slovenačkog košarkaša svih vremena, do pojave Luke Dončića, dobiće prigodan završetak. Njegov reprezentativni dres sa brojem tri povučen je iz upotrebe.

Spisak zvanica i specijalnih gostiju na gala večeri i utakmici u hali "Stožice" dovoljno govori koliko je veliki trag Dragić ostavio u Evropi i SAD.

Startne postave su činili s jedne strane Dragić, Nikola Vučević, Vladimir Radmanović, Vlatko Čančar i Stiv Neš, a s druge Luka Dončić, Nikola Jokić, Robin Lopez, Luis Skola i Bogdan Bogdanović.

Dragiću je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković pred sam meč uručio priznanje "Srce Ljubljane".

Susret je okončan pobedom tima Gorana Dragića nad timom Luke Dončića 106:86.

Jokićeve egzibicije

Srpski košarkaši su od samog početka bili raspoloženi za iznenađenja. Krenulo je od zakucavanja Nikole Jokića o tablu, što se retko viđa. 

"Džoker" se na klupi našalio i sa saigračem, bar na veče, Lukom Dončićem, polivši ga vodom, radi bolje zabave.

Nije prošlo ni bez "Sombor šafla" i to za tri poena. 

Gorostasni Boban Marjanović je učinio nešto atipično po njegovu poziciju, ali ne neobično za one koji prate njegove partije, pogodivši nekoliko trojki kao od "šale".

Od ostalih zanimljivih momenata mogu da se navedu prvi minuti na terenu i poen Krisa Boša od prevremene penzije 2016. zbog srčanih problema, jedan na jedan braće Zorana i Gorana, kao i kratka partija malog fudbala. U poslednja tri minuta su na teren izašli Goranovi sinovi i otac, te se u znaku porodice završio meč.

Noć pred oproštajni meč su se na glamuroznoj gala ceremoniji odredili timovi. Goran je bio kapiten "Tima Gogi", dok je njegov rival na drugoj strani bio Luka Dončić.

Na humanitarnoj aukciji, donatori, među kojima je bio i Bogdan Bogdanović, izdvojili su ukupno 94.000 evra za zvanični dres događaja sa potpisima svih učesnika, loptu sa autogramima Dragićevih košarkaških gostiju i Goranov prvi košarkaški dres iz Osnovne škole "Koseze".

Karijerni put od Slovana do NBA slave

Goran Dragić je ostavio zapažen trag u regionalnoj, NBA i reprezentativnoj košarci. Nesumnjivo najznačajnije dostignuće je evropsko zlato 2017. godine i zvanje MVP-a turnira. Dragić je briljirao u nizu od 10 pobeda sastava Igora Kokoškova na putu do ne samo prvog zlata, već i medalje za slovensku košarku. U finalu je Srbiji ubacio 35 poena.

Potrebno je da se napomene da je i sa selekcijom do 20 godina bio prvak Evrope 2004. godine.

Profesionalnu karijeru započeo je u Slovanu 2004, gde se zadržao dve godine. Slede po jedna sezona u španskoj Mursiji, pa Olimpiji i selidba u NBA 2008, nakon što su ga sa 45 pozicije odabrali San Antonio sparsi.

Krenuo je u Finiks sansima kao rezerva Stivu Nešu, trejdovan je u Hjuston roketse sredinom sezone 2010/11, da bi se vratio u Sanse po okončanju NBA lokauta. Postepeni napredak iz sezone u sezonu doživeo je kulminaciju 2014. godine kad je beležio lični rekord od 20,3 poena. Uvršten je u treću petorku lige i dobitnik je nagrade za igrača koji je najviše napredovao.

Potom u dresu Majami hita slede njegove najkvalitetnije igračke godine. Od 2015. do 2021. je četiri puta bio učesnik plej-ofa, a domogao se i ol-star meča 2018. godine. Nesrećna povreda u finalu istoka sprečila ga je da oseti čar NBA finala u "bablu" 2021. godine.

Nadalje je promenio četiri kluba bez značajnije uloge - Toronto reptorse, Bruklin netse, Čikago bulse i Milvoki bakse.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()