Pešić posle eliminacije: U ovakvoj utakmici nema izgovora

Jako smo razočarani, jer smo želeli nagradu za dobre igre, rekao je selektor Srbije

11.09.2022. 21:32
  • Podeli:
Svetislav Pešić_FIBA.jpg Foto: FIBA

Srbija je eliminisana sa Evropskog prvenstva u košarci već u osmini finala. U prvoj eliminacionoj utkamici. Od Italije, sa 94:86. Starog dužnika. 

Dok su se svi nadali medalji, posle fantastičnih igara tima Srbije u gurpi protiv tzv. lakih protivnika, u ekipi je rastao entuzijazam. Videli su momci da im dobro idu i da su sve oči usmerene ka Nikoli Jokiću. A onda je došla Italija, već u osmini finala. Sa trenerom Đanmarkom Pocekom, koji se divi srpskoj košarci, tradiciji i selektoru Svetislavu Pešiću. Mnogi su ga doživeli kao cirkuzanta kada je isključen sa utakmice, u drugom poluvremenu, a onda su njegovi motivisani igrači dokazali da je daleko od smešnog Italijana i na krilima njegove podrške uzeli meru favorizovanoj ekipi Srbije. 

Posle poraza čestitao im je i Svetislav Pešić. Ne mnogo raspoložen za držanje lekcija, kao dan ranije kada je novinarima reka da se "ne puvaju mnogo i spuste euforiju". 

"Čestitam Italijanima, zaslužuju respekt i pobedu. Igrali su onoliko koliko im je bilo dozvoljeno, a to je bila odlična košarka. Bili su fizički mnogo bolji od nas. Kao što je Lučić rekao, nismo pogađali otvorene šuteve, ali najveći problem bio nam je nedostatak kontinuiteta u odbrani. Nismo imali tri dobre odbrane zaredom, oni su podizali samopouzdanje i ubacivali trojke. A čak i kada nisu pogađali, to su nadoknađivali skokom što ih je dodatno guralo napred“, kaže Pešić u Berlinu.

Podsetio je selektor Srbije da su njegov tim tokom priprema pratili i problemi, ali nije ih ni ovaj put naveo do kraja:

“Ne smem previše da pričam šta nas je pratilo kroz pripreme, jer nije bilo potrebe za tim. Neću ni sada, da ne bi ispalo da tražim izgovor. Neki su igrači izgubili kontakt sa ekipom zbog povreda i bolesti, što nas je poremetilo. U ovakvoj utakmici nema izgovora, već moramo svoje kvalitete da pokažemo na terenu. I dalje smatram da, kada smo u dobrom fizičkom stanju. možemo da igramo jako dobro. Tako je bilo protiv Turske ili Grčke“.

Selektor Srbije smatra da je za ovu fazu potrebno da budeš zdrav i spreman:

“Ne želim da umanjujem pobedu, respektujem njihovu igru i sve što su uradili. Ipak, za ovakvu fazu takmičenje, gde jedna utakmica sve rešava, potrebno je da budeš zdrav i spreman. Jedan od naših najvažnijih igrača Milutinov odigrao je na svežinu odličan meč protiv Poljske, ali to nije moglo da bude protiv Italije. Kao i kod Vanje i još nekih. Analiziraćemo ono što smo mogli bolje da uradimo. Jako smo razočarani, jer smo želeli nagradu za dobre igre, ali za tako nešto potrebno je da budete u boljoj fizičkoj formi“.

Kako su mogli fizički da budu bolji, bez prave ’petice’ u timu?

“Ne pričamo samo o kontaktima, igri unutra, već o samoj košarci. Igrali su bolje glavom, nogama, rukama... Italijanski tim uglavnom igra sa petoricom spoljnih igrača, našim igračima je bila potrebna svežina u nogama. Mi nismo loši, ali oni su odlično vrteli napade, igrali agresivno svaki put, a uz to odigrali odlično“.

Bilo je reči i o napredku ovog tima Srbije:

“Imamo odličan tim, napravili smo određene napretke i pokazali dobru košarku. Ako izgubite kao sada i ne kvalifikujete se dalje, svi će biti razočarani. Svakako, verujem da imamo odlične igrače, one koji su ovde, one koji nisu igrali. Videćemo. Ovo je samo jedna utakmica“.

Prokomentarisao je selektor Pešić i način na koji su Italijani dobili njegov tim i obezbedili mesto u četvrtfinalu Evropskog prvenstva:

“Ne bih rekao da su nas dobili na isti način kao prošle godine. Da bi se napravio kontinuitet u igri, potreban je kontinuitet u odbrani. Mi nismo bili na našem nivou kao ranije. Podigli su samopouzdanje i nama je bilo dosta teško. Naša igra se ne svodi samo na odbranu, ali nam je to baza za sve ostalo. Izgubili smo samopouzdanja, strpljenja, nekoliko puta smo promašili šuteve koji su bili mogli da uđu. Sve treba da se analizira. Moramo da vidimo šta smo dobro, a šta loše uradili. Svi smo tužni, ali šta da radimo – to je sport. Ekipa je bila izvanredna, pokazali su veliko poštovanje prema rivalu, uz veliko zalaganje prema drugim igračima, pripremama, saradnji koju smo imali“.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()