Preminuo Mirko Novosel

Bio je član Kuće slavnih

20.07.2023. 08:30
  • Podeli:
mirko novosel Boris ScitarVecernji listPIXSELL-64b8c7ba52204.webp Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tužne vesti stižu iz Zagreba. Preminuo je legendarni hrvatski i jugoslovenski košarkaški trener Mirko Novosel, u 86. godini.

Bio je dvostruki evropski prvak sa Jugoslavijom, kao i dvostruki osvajač Evrolige i član Kuće slavnih.

Neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, s kojom je uzeo Kup prvaka Europe 1985. i 1986., tri puta bio prvak Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup.

Novosel je celu igračku karijeru proveo u tadašnjoj Lokomotivi, ekipi koja se danas zove Cibona, a nakon što je završio sa "bacanjem lopte kroz obruč" postao je trener tog tima koji je vodio u tru navrata.

On je najtrofejniji hrvatski trener, a Cibonu je vodio do titule u Evroligi 1985. i 1986. godine.

Prva velika i u njegovoj karijeri verovatno najvrednija dostignuća postigao je sa reprezentacijom Jugoslavije. Od 1973. do 1975. osvojio je dva zlata na Evropskim prvenstvima i srebro na Svetskom šampionatu, da bi 1976. godine u Montrealu nacionalni tim zaseo na drugo mesto na Olimpijskim igrama.

Selekciju Jugoslavije predvodio je i do bronze u Los Anđelesu 1984. godine, a i sa Hrvatskom je na Eurobasketu 1993. osvojio bronzu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()