Selektor Pešić nakon pobede nad Kinom: Igrali smo dobru odbranu

Imao je pohvale i za Nikolu Milutinova i Dušana Ristića

26.08.2023. 16:53
  • Podeli:
Svetislav Pešić_FIBA-64ea11bbe7ea7.webp Foto: FIBA

Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je nakon meča koji je Srbija dobila protiv Kine 105:63 na Svetskom prvenstvu izjavio da je Srbija odigrala izuzetnu odbranu i da je meta bio Kajl Anderson. Pohvalio je i centre reprezentacije Nikolu Milutinova i Dušana Ristića.

Nikola Milutinov proglašen je za najkorisnijeg igrača utakmice.

“Želim da čestitam ekipi na dobrom otvaranju Mundobasketa. Počeli smo utakmicu onako kako smo planirali. Zadržali smo tempo sa početka meča do samog kraja i zato smo uspeli da ostvarimo ovako ubedljivu pobedu“, rekao je Milutinov.

Selektor Srbije istakao je da je Srbija odigrala dobru utakmicu, ali da je ova utakmica kao i svaka druga.

"Utakmica kao i svaka druga, ali imali smo neke specijalne zadatke za igrače. Za mene je kao trenera bitno da iskoristim prvu zvaničnu utakmicu da pobedimo, ali i to nije dovoljno. Specijalni zadatak pre meča je bio da se preuzme odgovornost u odbrani jedan na jedan, da vidimo kako branimo pik, kako se organizujemo nakon šuta protivnika. Za mene je odgovornost u odbrani najbitnija. Danas nam je meta bio Anderson, da vidimo kako ćemo reagovati. Izuzetna odbrana je bila večeras. Svaka četvrtina je bitna, ali treća četvrtina može sve da promeni", rekao je Pešić i osvrnuo se na povredu Filipa Petruševa. 

"Filip je mogao da igra, ali nije bilo potrebe, nismo hteli da rizikujemo. Treba očekivati da će biti spreman za meč protiv Portorika", rekao je Pešić.

Selektor Srbije ponovo je govorio o odbrani njegove ekipe.

"Ja uvek kažem da odbrana ne počinje od Milutinova, već od Avramovića i Stefana Jovića. Prvo mora odbrana spoljnih igrača da bude na nivou, da bi visoki igrači mogli da izvrše svoje zadatke. Vrlo je važno u svakoj, pa i u našoj odbrani organizacija posle završenog napada. Košarka se dosta promenila i ekipa koja uspe da nađe taj balans između pozicione i tranzicione odbrane može da kontroliše sudbinu. Videli ste kako je Milutinov odigrao u odbrani, o njemu se priča u Evropi ne samo zbog napada nego jer je kao retko koji igrač našao balans između napada i odbrane", istakao je selektor.

Nije želeo Pešić mnogo da priča o selektoru Kine Aleksandru Đorđeviću, koji je sa "orlovima" osvojio tri srebra na velikim takmičenjima.

"Veliko poštovanje Saši i timu Kine. Njemu je potrebno vreme da popravi tim, da donese svoju taktiku u ekipu jer to nisu stvari koje se dešavaju odmah. Bez vremena ne možete da uradite posao. Ipak, ne bi previše o tome. Moj prvi posao kao trenera je da ne pričam o trenerima i drugim timovima, o protivnicima. Moj zadatak je da popravim svoje igrače i moj tim. Ne mogu da pričam o drugima", zaključio je Pešić.

Pešić je na kraju konferencije govorio o Dušanu Ristiću.

"Nije on baš zamena, mi znamo šta Dušan može da pokaže. On je to pokazao na svim mečevima. Da li bismo mi došli na SP i kvalifikovali se da nije bilo njega? To ne znamo! On je potpuno drugačiji od Milutinova i Petruševa, to je dobro po nas jer imamo različite profile igrača na tim pozicijama. Voleli bismo da je malo bolji ispod koša, ali nama je Dušan jako važan igrač i on može mnogo bolje i on će to pokazati", završio je Pešić konferenciju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()