Katastrofa u Berlinu: Srbija eliminisana sa Evropskog prvenstva

Košarkaši Italije su održali čas košarke i jedinstva, energije i ambicije timu Svetislava Pešića.

11.09.2022. 20:05
  • Podeli:
Marko Gudurić_FIBA.jpg Foto: FIBA

I drugi put za godinu dana Italijani su uzeli meru Srbiji. Ovog puta u osmini finala Evropskog prvenstva Azuri su bili bolji od Orlova, pa su se pobedom od 94:86 (20:28, 25:23, 21:17, 28:18) plasirali u četvrtfinale, a favorizovani tim Svetislava Pešića poslali kući.

Zasluženo su Italijani stigli do trijumfa i slavlja. Imali su četiri tehničke greške na meču, ostali bez trenera koji je morao da napusti klupu zbog kazni, imali dvocifren zaostatak i kada je bilo najteže pokazali da su jači od svih prepreka, ali i od protivnika kome se igra raspala još u drugoj četvrtini. 

Igra bez odbrane, protiv bilo kog šuterski raspoloženog rivala, je nedopustiva. Srbiji se zbog loše defanzive i odličnog šuta za tri poena Italijana upropastila i igra u napadu. Niti je bilo toka lopte, niti je bilo organizacije, niti je bilo skoka. I još jednom se pokazalo da Nikola Jokić ne može sam i da njegovi dabl-dabl učinci ne prave razliku, naročito kada ga suparnički centri flaster čuvaju. 

Prvi ozbiljniji rival se pojavio i Srbija je pokazala svoje slabosti. Od 11 igrača, koje je trener Pešić imao na raspolaganju, Davidovac i Ristić su presedeli na klupi, Jaramaz je ulazio tek toliko da bi se Micić odmorio, dok je uloga Vanje Marinkovića bila nedefinisana jer je izveden posle dva vezana dobro odigrana napada. 

Tok utakmice nije ni bitan, naročito kada je izostala reakcija sa klupe. Kada se lomio meč i kada je Italija krenula rezutatski da se odlepljuje, početkom poslednje četvrtine, selektor Srbije kao da je zaboravio da traži taj-aut. Pa se i tada sva igra oslonila na Nikolu Jokića, koji je iskreno bio na visini zadatka.

Tok meča, da se nađe

Srbija je posle opreznog početka utakmice serijom od 11:0 stigla u šestom minutu do vođstva od 20:9. Naša selekcija je u nastavku održavala prednost od osam do 10 poena, a prva četvrtina je završena vođstvom Srbije od 28:20.

Italijani su smanjili u 12. minutu na 31:24, ali je naša selekcija dva minuta kasnije imala najveće vođstvo od 38:24. Za prvih 15 minuta Italijani su zaradili čak tri tehničke greške zbog prigovora sudijama. Italijani su trojkama u 17. minutu prišli na 42:36 zbog čega je selektor Srbije Svetislav Pešić morao da zatraži tajm-aut. Italijani su nastavili da pogađaju trojke, a u 72 sekunde pre kraja prvog poluvremena prišli su na 46:43. Srbija je prvih 20 minuta rešila u svoju korist 51:45.

Srbija je bolje ušla u drugo poluvreme i povela 59:49 u 23. minutu. Italija je napravila seriju od 8:2 i u 25. minutu smanjila na 61:57. Italijani su potom ostali bez selektora Ðanmarka Poceka, pošto je klupa "azura" dobila novu tehničku grešku. Ispostaviće se da je ovim gestom učinjena motivaciona i psihološka usluga Italijanima, koliko god delovalo da je trener patetično napustio teren ljubeći se sa svojima i pozdravljajući se sa protivnicima. 

Srbija je popustila u odbrani, stao je šut našem timu, a u 27. minutu bilo je 63:63. Meli je postigao novu trojku i doneo svom timu vođstvo od 66:63. Naša selekcija je serijom od 5:0 u poslednju četvrtinu ušla sa prednošću od 68:66.

Italija je ponovo povela u 32. minutu, 69:68, a onda je prednost "azura" u 33. minutu porasla na 74:68. Italija je u prvih pet minuta poslednje četvrtine napravila seriju od 16:2 i stigla do vođstva od 82:70. Italijanski košarkaši su u finišu održavali prednost od osam do 10 poena i na kraju su izborili plasman u četvrtfinale EP.

Italija će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske, a Srbija ide kući.

SRBIJA 86
ITALIJA 94
Dvorana: Mercedes-Benz Arena
SRBIJA: Davidovac, Marinković 8, Kalinić 12 (6/3 za tri), Lučić 8, Ristić, Jokić 32 (13sk), Jagodić-Kuridža 6 (2/2 za tri), Micić 16 (8as), Gudurić 2, Jaramaz, Milutinov 2.
ITALIJA: Baldaslo, Biliga, Datome 6, Fontekio 19 (5sk), Manion 2, Meli 21 (6sk), Pajola 1, Polonara 16 (8sk), Riči 2, Spisu 22 (9/6 za tri), Tesitori, Tonut 5.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()