Srbija je vicešampion sveta, Nemačka se okitila zlatom

Nema šta da se zameri timu koji predvodi Bogdan Bogdanović kao prvi među jednakima

10.09.2023. 16:39
  • Podeli:

Uspeh za istoriju, iskustvo za ceo život savršenih 12 igrača koji su činili tim Plavih u Manili - košarkaši Srbije su vicešampioni sveta. U finalu Mundobasketa na Filipinima naš tim je izgubio od Nemačke sa 77:83 (26:23, 21:24, 10:22, 20:14).

Skupili su se momci, "na jedvite jade", da se odazovu pozivu u reprezentaciju. Pripremali su se, otišli u Manilu, bez velikih ambicija, predvođeni kapitenom Bogdanom Bogdanovićem, jednim od retkih koji ima iskustvo igranja na svetskim prvenstavima... Posle mesec i po dana zajedničkog rada, borbe i života, ta ista ekipa momaka, vraća se kući zadovoljna sa srebrom oko vrata. 

Suze posle izgubljenog finala su normalne, teško je izgubiti finale, a tugu budi osećaj da je moglo da se da više i da je propuštena prilika. Ali ovo srebro je ogroman uspeh ovih momaka. 

Bilo je to finale dostojno najvećih utakmica, uprkos tome što igrači Srbije nisu imali rešenja u trećoj četvrtini i što je Nemačka pojačavala odbranu iz deonice u deonicu. 

Tok finala Svetskog prvenstva 2023.

Počelo je sve vrlo borbeno i izjednačeno, a utakmicu je otvorio Stefan Jović trojkom, pa uz kontru prezimenjaka Nikole doveli Srbiju do 5:2... A onda se desio peh za srpski tim jer je Ognjen Dobrić, u trećem minutu, morao da ode u svlačionicu zbog povrede skočnog zgloba. Odveli su ga doktor Radovanović i fizioterapeut Dušan Sajić.

Srbija je sve vreme imala blagu prednost, Nemačka joj je bila za petama. Uspevali su Plavi trojkama da održavaju ritam. Upisali su poene iz daleka i Bogdanović, Marinković, Jović... Odlično je asistirao Milutinov... 

Uspeli su Nemci Srbiju, ranije, da uvedu u bonus i to im je bila blaga spremnost u čvrstoj igri. Na kraju prve četvrtine statistički su obe ekipe bile izjednačene.

Dobra vest s početka druge četvrtine je što se u salu vratio Dobrić, ali ne i u igru. 

Povela je Nemačka u 13. minutu sa 30:28, ali je Bogdanović odmah vratio trojku, sledio ga je Davidovac za 30:33. Bonga je pogodio svoju trojku - 33:33. Petrušev je zakucao, za dizanje publike, ali je Šreder vratio trojkom... 

Nemačka je kombinovala odbranu i tražila rešenje da zaustavi protivnika u napadu. Plavi su imali rešenje za sve taktike. I onda je u 16. minutu eksplodirao, kako samo on to ume, Bogdan Bogdanović i sa pet vezanih poena (ukupno 13) odveo Srbiju do 42:38 što je nateralo selektora Nemačke na hitan tajm-aut.

Ispostavilo se da je taj minut odmora odlično zaustavio nalet srpskog tima. Nemačka je preokrenula - 42:43 i nije puštala svoju minimalnu prednost ili egal do odlaska na poluvreme - 47:47.

Spremnija za borbu i upornija da je dobije bila je Nemačka, predvođena Denisom Šrederom i Francom Vagnerom, početkom drugog poluvremena. U igru Srbije uvukla se nesigurnost. Milutinova su Nemci odlično čuvali, nikako nije uspevao da se razigra, a šut spolja je stao...

Protivnik je prvi put došao do +5 u 25. minutu - 55:50. 

I sudije su bile smušene, pa su često proveravale situacije, što je uticalo na tim Srbije. 

Teret je postajao sve teži, a Nemci rasterećeniji. Brinula je igra Srbije bez organizovanog napada, dok je Milutinov bio sve zatvoreniji. Do prve dvocifrene prednosti došlo u 28. minutu - 53:64.

Srbija je za šest minuta postigla samo osam poena i to je skupo koštalo u borbi do kraja. 

Nisu se naši igrači predavali. Serijom 5:0 smanjili razliku početkom četvrte četvrtine - 64:71, čime su se vratili u igru. 

Pogodio je Avramović trojku, ali je Vagner vratio... Pojačala je Srbija odbranu, mada je bilo i grešaka u napadu koje su Nemci kažnjavali. Dva i po minuta pre kraja bio je 69:75.

Novu trojku je dao Aleksa Avramović za 72:78, Srbija se odbranila, pa je Avramović iznudio faul na novom šutu za tri i pogodio sva tri - 75:78 čime je digao svu publiku na noge. 

Ukrao je Bogdan loptu, presekao napad Nemaca, ali Gudurić nije pogodio za tri. Sveli su se potom na -2 - 77:79, ali Šreder vraća na -4 - 77:81 (21 sekunda pre kraja).

Iskustvo je uzelo danak: Avramović promašio trojku, Gudurić loptu. 12 sekundi je bilo previše vremena za preokret.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Aleksa Avramović, koji je postigao 21 poen, dok je Bogdan Bogdanović dodao 17.  

U reprezentaciji Nemačke najbolji je bio Denis Šreder sa 28 poena, dok je Franc Vagner dodao 19.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()