Srbija preletela i Južni Sudan: Sa prvog mesta u grupi lete dalje

Nikola Jović bez promašaja iz igre

30.08.2023. 11:51
  • Podeli:
Bogdan Bogdanović-64ef0b63a505d.webp Foto: fiba.basketball

Srbija je ostvarila i treću pobedu na Svetskom prvenstvu u Manili, čime je sebi obezbedila plasman sa prvog mesta u drugu rundu takmičenja gde ih čeka u petak selekcija Italije

Ovog puta su Orlovi preleteli selekciju Južnog Sudana - 115:83 (30:20, 26:19, 27:26, 32:18). 

Nikola Jović je ponovo igrač utakmice - on je dao 25 peona bez promašaja iz igre!

Nikola Milutonov je ponovo upisao dabl-dabl sa 17 poena i 10 skokova.

Na klupi su ovog puta bili i, lakše povređeni, Aleksa Avramović i Filip Petrušev, ali nisu ulazili u igru. 

U timu Južnog Sudana je najmlađi igrač na prvenstvu - Kaman Maluh od samo 17 godina.

Da su ambicije ekipe koja debituje na Mundobasketu bile ozbiljne videlo se od početka meča 3. kola. Košarkaši Južnog Sudana su bili agresivni u napadu i koristili propuste u odbrani tima Srbije, pa su tako držali priključak do 6. minuta - 16:14. Iako do tada Srbija nije imala promašaj za dva poena, a potom je Stefan Jović pokvario statistiku i upisao 6/5.

Srbiji je potom korz nekoliko vezanih, odlično organizovanih, napada u režiji Bogdana Bogdanovića uspela da se odlepi i napravi seriju 14:1. Kapiten je sjajno razigravao dvojicu Nikola - Milutinova i Jovića, pa su došli do prve dvocifrene prednosti sa kojom su otišli na mini odmor - 30:20.

Igrači Južnog Sudana su rešenje pronašli u trojkama i sa dve vezane su smanjili razliku, odmah na početku druge četvrtine. Dobra igra u reketu i Bogdanovićeva trojka vratila je Srbiju na razliku koja joj je potrebna - 37:26.

Pokušao je Pešić da odmori Bogdanovića i Milutinova, ali se brzo predomislio i vratio Ristića na klupu jer je igra sa Milutinovim znatno sigurnija. 

Protivnici se nisu predavali. Šut za tri im je bio na 50 odsto, u skoku su bili dominantni, i to im je donelo prednost u drugoj četvrtini. Ali iskustvo Srbije im nije dozvoljavalo da promene ukupan rezultat. 

Srbija je dobila asistencije i trojku Ognjena Dobrića, pa priključio odavno razigranom triju Jović - Milutinov - Bogdanović. Zajedno su stigli do maksimalnih +17 i na odmor otišli sa 56:39 za mirno drugo poluvreme.

Srbija je posle 20 minuta igre imala čak trojicu dvocifrenih igrača: Bogdanović je dao 15, Nikola Jović i Nikola Milutinov po 13 poena.

Po povratku iz svlačionice Srbija je pokazala još dominantnije izdanje, na koje Južni Sudan nije imao odgovor. Bogdanović, Jović i Dobrić su trojkama napunili obruč protivnika i stigli do 77:48 (16. minut).

Do ovog perioda Srbija je sve vreme igrala sa najjačom petorkom, uz izmenu, dve, uprkos razlici od 30 poena, i to je dovelo do toga da su se na listu strelaca upisala samo šetorica. Trošenje energije i opterećenost Milutinova, Jovića i Bogdanovića protiv agresivnog Južnog Sudana. 

Dva minuta pre kraja treće četvrtine Pešić je izmenio sastav, dao šansu igračima sa klupe, pa su za tako kratko vreme uspeli da dobiju: tehničku (Gudurić) , namernu (Davidovac) i istopljenu prednost. Na semaforu je, posle 30 minuta igre, bilo - 83:65. 

Posle treće četvrtine koju je dobio Južni Sudan selektor je vratio u igru Bogdanovića i Milutinova u igru. Među strelce upisao se i Vanja Marinković - upisao je dve trojke, posle četiri promašene. Pogodio je torjjku i Davidovac. 

Selektor Južnog Sudana iskusnije je preselio na klupu da bi dao šansu mlađima, da osete draž Svetskog prvenstva. Borili su se i oni. 

Srbija je šutirala trojke 16/29, a mogla je da se pohvali i sa brojem asistencija - 31. 

Vratio se rezultat na 28 razlike, tri minut pre kraja meča - 106:78. 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()