Stigla nova zlatna generacija: Juniori Srbije su šampioni Evrope

Bez poraza tokom celog Evropskog prvenstva

30.07.2023. 22:32
  • Podeli:
Srbija - Španija U18_FIBA-64c6c45e85edc.webp Foto: FIBA

Čekala je Srbija dugo na novo košarkaško zlato i dočekala. Juniori Srbije, selekcija U18, je novi šampion Evrope

Ekipa, koju je u Nišu na Evropskom prvenstvu, predvodio trener Nenad Stefanović tekmičenje je završila bez poraza, a u finalu je savladala vršnjake iz Španije sa 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20) i okitila se zlatom. Vratila je ova generacija nadu u budućnost srpske košarke.

Prvo poluvreme je proteklo u egal igri. Publika je bodrila Orliće, koji su timskom igrom pokazali šampionski karakter i oslanjajući se jedan na drugog zaslužno stigli do zlata. 

Nikola Topić je predvodio ekipu i na ovoj utakmici. Meč je završio sa 24 poena i osam asistencija, a u prve dve četvrtine je dao 19, i na kraju je proglašen za MVP prvenstva. 

Posle odmora tim Srbije je zaigrao još organizovanije i vrlo brzo, u 24. minutu, stekao prvu veću prednost na meču - 44:40. To je svima u plavim dresovima dalo vetar u leđa na putu ka tituli. 

Polako se razlika uvećavala, ali nije bilo opuštanja jer Španci nisu bili lak protivnik koji se predaje pri prvoj krizi...

Međutim, motiv je bio ogroma. Pred porodicom i prijateljima na tribinama Orlići su dodali gas u napadu i serijom 7:0 stigli do +9 - 63:54 i od tada neizvesnosti više nije bilo. Razlika je bila i dvocifrena, najveća 69:56... 

Čekao se kraj utakmice, što je bilo jasno i protivnicima koji nisu iskoristili poslednji napad. 

Uz Topića najefikasniji u timu Srbije bio je Mitar Bošnjaković, košarkaš Real Madrida, koji je upisao 21 poen i sedam skokova.

Mario Sent-Superi je predvodio Španiju sa 17 poena, Hugo Gonzales je dao 16, a Lukas Langarita i Adaj Mara po 12.

Španija je osvojila srebrnu medalju, dok se selekcija Nemačke okitila bronzom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()