Toroman: Srbiji cilj na Svetskom prvenstvu mora da bude polufinale

Klub Inebra ima 20 miliona navijača, kaže poznavalac filipinske košarke

01.09.2023. 09:45
  • Podeli:
profimedia-0795489659 svetislav pešić bogdan bogdanovic-64ef31642eab9.webp Foto: Profimedia

Posle rada pri košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije početkom devedesetih, i timova kao što su Sloga, Vojvodina i Spartak, trener Rajko Toroman obreo se preko granice gde je radio u čak 12 različitih država. Ovaj iskusni stručnjak je u razgovoru za "Tanjug" dao svoj sud o reprezentaciji Srbije na Svetskom prvenstvu u Manili, ali i o filipinskoj košarci čiji je veliki poznavalac jer je vodio njihov nacionalni tim.

"Sa ovakvom igrom i hemijom koju smo pokazali do sada cilj Srbije na Mundobasketu mora da bude polufinale", od početka je jasan Toroman.

Igru selekcije Srbije na ovom Mundobasketu je pohvalio.

"Nisam gledao prvu utakmicu sa Kinezima, ali uopšte utisak je izvanredan. Utakmica sa Sudanom je obrazac kako jedna reprezentacija treba da igra. To je bila jedna od najboljih utakmica u tehničkom smislu. Imali su 34 asistencije, pogodili su 17 trojki, protok lopte je bio fantastičan i tom utakmicom sam bio baš zadovoljan. Čak sam mojim trenerima na FIlipinima rekao da iseku ovaj meč i da vide šta znači kvalitetna, taktički dobra košarka, što čini ovaj sport najlepšim na svetu", rekao je Toroman.

Svi bismo bili zadovoljni plasmanom na Olimpijske igre, ali u ovom trenutku niko ne može da proceni koji su krajnji dometi naše selekcije, dodao je on.

"Svakako, očekujem sjajnu košarku do kraja prvenstva", poručio je Toroman.

Filipini su ludi za košarkom i očekivali su više na SP

On je u dosadašnjoj karijeri radio u Grčkoj, Poljskoj, Belgiji, Holandiji, Kini, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Iranu, Jordanu, Indoneziji, Baherinu i na Filipinima. Vodio je filipinsku reprezentaciju, kao i klubove  Barako Bul Enerdži i Petron Blejz Busters.

Ističe da su domaći navijači da ovom prvenstvu očekivali više od njihovog tima.

"To se vidi na svakom koraku da su "ludi" za košarkom. Očekivanja Filipinaca od Gilasa (reprezentacije) su bila veća nego što je urađeno. Oni su dali pasoš Klarksonu i cela nacija je pomislila da je to dovoljno da se dođe do 16 najboljih i kvalifikuje na Olimpijadu. Možda su Filipinci razočarani, ali ja nisam. Njihovi mečevi su bili izuzetno tvrdi i mogli su da odu i na njihovu stranu. Ono što su svi videli je da se previše oslanjaju na Klarksona. Međutim, oni imaju i visoke igrače, imali su problema sa tom visinom i tako više nije. Bez obzira na to kakav je rezultat, oni napreduju u svakom pogledu", rekao je srpski trener, i dodao da je tamošnja klupska liga u padu posle pandemije virusa korona.

"Čak i kada je interesovanje u pitanju. To je jedan od problema ovde. Liga je veoma zanimljiva, ima 12 ekipa, a sada su doveli jednu iz Hong Konga koja igra kao gostujuća. Liga se igra u Manili, zatvorenog je tipa i dovode sjajne igrače. Ima nekoliko popularnih klubova kao što je Inebra koja ima 20 miliona navijača, nešto puput Fenerbahčea".

Specifična liga na Filipinima

Filipinska liga je interesantna jer postoje tri konferencije.

"Igraju se tri plej-ofa, imaju tri šampiona. Jedna liga je All-FIlipino, dakle samo Filipinci igraju, to je najprestižnija liga. Krajem septembra počinje liga u kojoj je limitirana visina, maksimalno je 210 centimetra, a u poslednjoj ligi je dozvoljen samo jedan stranac, visina nije limitirana. Kada sam prvi put 2008. godine došao ovde, sale su bile pune, interesovanje je bilo ogromno, sada je to malo drugačije. Ali, prvi put Filipinci imaju igrače koji igraju u inostranstvu. Imaju šest ili sedam igrača koji igraju u Japanu koja je najbolja liga u Aziji. Ranije im je nedostajalo internacionalno iskustvo, sada i to imaju, imaju visinu, imaju perspektivu. Gledali ste njihove mečeve, to navijanje nije poput Zvezdinih i Partizanovih mečeva. Ti navijači dišu sa tim igračima, to je jedna velika ljubav. Svaki promašen šut im je kao tragedija", zaključio je Toroman, koji nam je rekao da se vratio na Filipine i da će biti savetnik u tamošnjoj košarci. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()