Turska nudi nagradu za informaciju o Kanteru, a on razmišlja da tuži NBA

Pre objavljene nagrade, samo su turski obaveštajci jurili ljude sa spiska, ali sada ih svi jure jer žele novac, rekao je košarkaš

15.01.2023. 10:21
  • Podeli:
Enes Kanter-63c3c58dcb139.webp Foto: Profimedia

Vlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ponudila je nagradu od 500.000 evra za bilo koju informaciju o košarkašu Enesu Kanteru (30).

Poznati NBA igrač je na listi najtraženijih lica u zemlji za 2023. jer je bio glasan po pitanju kritika turske vlasti. Enes, koji je poznatiji kao Fridom, je za "Njujork post" rekao da je za nagradu saznao pre nedelju dana.

"Pre objavljene nagrade, samo su turski obaveštajci jurili ljude sa spiska, ali sada ih svi jure jer žele novac“, rekao je Fridom za Post.

Povrh toga, Fridom kaže da sprema tužbu protiv NBA, za koju kaže da ga je ucenjivala nakon njegovih protesta protiv Kine.

"Čekam pravo vreme“, rekao je.

Enes Kanter se nije ustručavao da iznese svoje mišljenje o Erdoganu tokom NBA karijere, nazivajući ga diktatorom, pa čak i govoreći da je "Hitler našeg veka“.

Nekadašnji igrač Bostona je na listi terorista zajedno sa pravim teroristima i ostalim ljudima koji su govorili protiv Erdoganovog režima. Na listi je najviše novinara. 

"Zbog moje platforme, kad god nešto kažem to se proširi, a turska vlada to mrzi", rekao jeKanter za Post. "Stvarno im je muka od toga, i rekli su: Dosta je bilo. Čine sve što mogu da me ućutkaju".

Turski košarkaš je poslednje sezone odigrao 35 utakmica sa Boston Seltiksima u trci do finala NBA lige, gde su izgubili od Golden stejt Voriorsa. Letos je draftovan za Hjuston, međutim zbog sukoba sa NBA ligom zbog poruka protiv kompanije Najk i kritikovanja dešavanja u Kini ugovor je brzo raskinut.

Kanter je nosio patike sa porukama "Nema prava, nema igara. Nema Pekinga 2022", "Slobodni Tibet" i još mnogo toga. Rekao je da je na njega vršen pritisak iz NBA da ih skine.

"NBA to nikada neće priznati, ali verujem da sam ucenjen", rekao je Turčin za Post. "Imao sam mnogo razgovora i svi govore isto: Vaša karijera je završena zbog vaših komentara o Kini. NBA je 100% američka organizacija, ali ih kontroliše i vodi najveća diktatura na svetu, Kina. Kako Kina može da otpusti američkog državljanina iz američke organizacije? To je neprihvatljivo".

Igrač koji je rođen u Švajcarskoj, odrastao u Turskoj, postao je američki državljanin 2021. godine, a svom imenu je dodao Freedom. Trenutno živi u Vašingtonu DC, gde je u stalnom kontaktu sa lokalnim vlastima i FBI zbog toga što je na Erdoganovoj listi.

"Imam zaštitu 24 sata dnevno. Ali sve ovo govorim zbog drugih. Nisam jedini na toj listi. Ima toliko novinara, toliko aktivista i toliko sportista, ali oni nisu toliko poznati kao ja i mnogo su lakša meta i u Turskoj su sami“, rekao je Fridom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()