Ubedljiva pobeda za Orlove: Srbija dominantna u prvoj utakmici Mundobasketa

Za Srbiju su meč započeli: Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov.

Autor: Web UNA Srbija
26.08.2023. 15:44
  • Podeli:
Srbija Kina 4_FIBA-64e9f13910024.webp Foto: FIBA

Muška košarkaška reprezentacija Srbije započela je učešće na Svetskom prvenstvu, a izabranici selektora Svetislava Pešića svoju prvu utakmicu grupne faze odigrali su protiv ekipe Kine i pobedili je rezultatom 105:63 (25:14, 30:20, 22:13, 28:16).

Nakon uvodnih poena i serije Kine 6:0, "Orlovi" su uspeli da uzvrate i nizom svojih dobrih napada brzo dođu do prednosti koju su uspeli da povećavaju iz munuta u minut.

Utakmica u Manili počela je u 14 časova po srednjeevropskom vremenu, a selektor Svetislav Pešić za protivnika je imao selektora Kine Aleksandra Sašu Đorđevića. 

Za Srbiju su meč započeli: Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov. Za Kinu su startovali: Anderson, Peng Džou, Rui Džao, Žu Ki i Džang Ženlin. 

Obe ekipe serijama koševa otvorile su meč. Kina je insistirala na šutevima za tri poena, a Srbija je do svojih poena došla kombinacijom šuta za dva i tri poena. Tokom prve četvrtine, tim Saše Đorđevića insistirao je na skupljanju igrača u reket u odbrani, dok su napade rešavali šutevima za tri poena.

Srpski tim igrao je visok presing i taktika je bila da se sve preuzima u odbrani, a da je to recept za uspeh potvrdio je i razultat već posle prve četvrtine, Srbija je povela 25:14. 

U ovoj četvrtini Milutinov je bio najefikasniji u selekciji Srbije sa šest poena. Na početku druge četvrtine dogodio se peh za igrača srpskog tima, Filip Petrušev morao je da napusti teren zbog povrede skočnog zgloba. 

U drugoj četvrtini košarkaši Srbije raznovrsnom igrom, pre svega u tranziciji dolaze do brzih poena. Kinezi su nastavili da šutiraju trojke, pogodili su pet od 15. Ipak, posle druge četvrtine, na odmor pred drugo poluvreme, Srbija je otišla sa ubedljivim vođstvom i rezultatom 55:34. 

Foto: FIBA

Izabranici Svetislava Pešića pre svega su dobrom igrom u odbrani iznudili veliki broj teških šuteva za tri poena koje Kinezi nisu uspeli da pogode.

Iznenađujuće su bile akcije u kojima se Bogdan Bogdanović spuštao na niski post i odatle razigravao igrače spolja. Kajl Anderson, košarkaš Kine od kojeg se dosta očekivalo ostao je bez poena u ovom periodu meča.

Nikola MIlutinov postigao je devet poena, Filip Petrušev dodao je osam, a Bogdan Bogdanović sedam.

Brzi napadi obe selekcije viđeni su od starta treće deonice, Srbija je igrala zonu u odbrani, a Kina nije uspevala da se snađe. Deonica je vrlo brzo završena ogromnom prednošću izabranika Svetislava Pešića, koju je na plus 30 zaokružio trojkom Dušan Ristić čime se i on upisao na semafor. Samo Boriša Simanić nije postigao poene, jer nije ulazio u igru tokom tri četvrtine igre.

Tokom četvrte četvrtine popustila je odbrana obe selekcije. Igralo se slabijim intenzitetom, ekipe skoro u svakom napadu postizale su poene. Najviše se istakao Dušan Ristić koji je veoma uspešno pogađao trojke i doprineo sve većoj razlici u poenima među ove dve reprezentacije. 

Najefikasniji kod Orlova bili su Bogdan Bogdanović i Vanja Marinković sa po 14 datih poena, dok je Dušan Ristić ubacio 13. Nikola Milutinov je dodao 11, a Aleksa Avramović 10 poena. Kod Kineza se istakao Rui Žao sa 17, dok je Ki Žou dodao 12.

Košarkaši Srbije su se sa Kinom do sada sastali četiri puta i upisali isti broj pobeda.

Duel Pešića i Đorđevića specifičan je bio i po činjenici da su ova dva trenera zajedno osvojila pet medalja sa selekcijom Srbije. Pešić ima dva zlata: sa Evropskog prvenstva 2001. i Svetskog prvenstva 2002. godine.

Saša Đorđević osvojio je tri srebra: na Svetskom prvenstvu 2014., Olimpijskim igrama 2016., i Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Srbija na 16 Mundobasketa osvojila 11 medalja

Košarkaši Srbije do sada učestvovali su na 16 svetskih prvenstava na kojima su osvojili 11 medalja.

Srbija je osvojila 5 zlatnih medalja, četiri srebrne i dve bronzane.

Kada je u pitanju naša grupa, grupa B, Portoriko je protiv Južnog Sudana slavio rezultatom 101:96 posle produžetka.

Drugo kolo u grupi B na programu je 28. avgusta, a sastaju se Kina - Južni Sudan i Portoriko - Srbija.

Poslednje kolo u grupi B je 30. avgusta, a Srbija igra protiv Južnog Sudana.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()