Momenat koji smo propustili: Ovakvu grešku nisu smeli da dopuste na ceremoniji OI

Nije sve išlo kako su planirali organizatori Olimpijskih igara u Parizu

27.07.2024. 13:32
  • Podeli:
olimpijske igre 2024 reuters-66a4d07b7f560.webp Foto: Reuters

Ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu sve vreme kvarila je kiša koja je padala, a svečanost koja je trajala skoro četiri sata nije mogla da prođe bez grešaka. 

Iako smo očekivali neke tehničke probleme, kao što je i normalno, organizatori su napravili neke krucijalne propuste, koji nisu smeli da im se dese. 

Na društvenim mrežama viralan je snimak momenta podizanja olimpijske zastave na jarbol. Ništa ne bi bilo neobično u tom snimku da zastava nije podignuta - naopako.

Kada je misteriozna jahačica sa reke Sene donela olimpijsku zastavu, organizatori su uspeli da je naopačke nameste i podignu na jarbol.

Podsetimo, olimpijska zastava je stvorena za Olimpijski jubilarni kongres 1914. godine u Parizu na proslavi 20. godišnjice Olimpijskog pokreta. Krugove koji se međusobno spajaju prvi je nacrtao Pjer de Kuberten – osnivač modernih Olimpijskih igara – u pismu u julu 1913. godine. 

Ubrzo nakon toga, prstenovi su debitovali na prvoj olimpijskoj zastavi, koja je podignuta na stadionu Četbi u Aleksandriji na sportskom događaju povodom 20 godina od osnivanja modernih Olimpijskih igara.

Kuberten je kasnije predstavio krugove i zastavu na Olimpijskom kongresu u Parizu 17. juna 1914, gde ih je Međunarodni olimpijski komitet zvanično usvojio. Međutim, zbog izbijanja Prvog svetskog rata, tek na Igrama u Antverpenu (Belgija) 1920. godine zastava i njenih pet krugova su se prvi put zavijorili na olimpijskom stadionu.

Na kraju Olimpijskih igara u Antverpenu sportista Hal Hejg Prist se popeo na jarbol zastave i ukrao olimpijsku zastavu. Čak 77 godina zastava je bila skrivena na dnu njegovog kofera. Na Letnjim olimpijskim igrama 2000. u Sidneju Prist je vratio zastavu Međunarodnom olimpijskom komitetu u trenutku kada je imao 103 godine. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()