200 takmičara na 200 metara: Trijumf mladih kajakaša na tradicionalnoj regati u Zemunu

Slika devojaka koje veslaju nije česta na našim prostorima, a nagrade ni one same nisu očekivale

Autor: Bojana Petrušijević
16.07.2023. 19:19
  • Podeli:

Tradicionalna regata Kajak-kanu kluba Zemun, koja traje punih 77 godina, održana je danas na Dunavu. Mnogi od njih se spremaju za Državno prvenstvo, a održana je i mini Kajakaška liga Beograda, u kojoj su učestvovali najmlađi kajakaši.

Više od 200 učesnika iz 10 klubova čekalo je sa kajacima svoj red za trku. Medalje i pehari otišli su u veslačke ruke pobednika u nekoliko kategorija.

Razume se – najviše radosti bilo je kod juniora od 8 do 12 godina, koji su se osmelilli na trku od 200 metara. Balša je bio prvi!

"Treniram ovaj sport dve godine, ali zadnjih dve nedelje smo imali baš naporne treninge. I po dva treninga na dan, svaki dan sam se pripremao i dolazio", ističe Balša Pejović iz Kajak-kanu klub Zmaj Zemun.

"Sad će državno prvenstvo i planiram da budem prvi. Treniraću svaki dan i svaku noć. Imam kući spravice koje mi olakšavaju. Idem na more uskoro, tako da će to možda otežati moju karijeru. Neću trenirati, i na moru ću možda iznajmiti čamac, jednog da ko hoću da budem prvak sveta u kajaku", kaže za UNU Despot Zlatkov iz Kajak-kanu klub Zabrežje.

A u trci su učestvovale i devojke. Za mnoge su nagrade neočekivane, jer su po prvi put sele u dvosed.

"Nas dve, inače, ne veslamo dvosed. Danas smo prvi put sele i završile prve. Nismo to očekivale!", ističe Andrijana Bakajac iz Kajak-kanu klub Zmaj Zemun.

Devojke kažu da ovaj sport vole jer su u prirodi, a ne u prašini i na zatvorenom. Vole reku, uživaju na vodi, ali se istovremeno bore i sa nekim predrasudama. Jer slika devojke koja vesla nije čest prizor na našim prostorima.

"Svaki put kada sam nekog pitala da trenira, bilo je: 'Kako možeš na kanalu da treniraš, to je fuj!', 'Kako se ne bojiš da se ne prevrneš?'. A kada sam trenirala u Zemunu, onda je bilo 'Kako možeš na Dunavu?'", kaže Elena Satlar iz veslačkog kluba BSK Borča.

"'Kako možeš na kanalu?', 'Kako možeš da se kvasiš?', ali eto – ni meni možda nije normalno da neko drugi trči za loptom 90 minuta – ali eto!", nadovezuje se njena klupska koleginica Katarina Milanović.

To je možda najbolje objašnjenje za one sa negativnim komentarima.

A na Dunavu smo pronašli i one iskusne. Kajak klub Zemun iznedrio je reprezentativce koji mu se svake godine tradicionalno vraćaju i učestvuju u trci seniora. Nilkola je slučajno na jednom letnjem raspustu počeo da trenira, u sportu je ostao više od 17 godina, i svakome ko želi da pliva u tim vodama poručuje:

"Da budu spremni. Ne može ništa preko noći. Neki rezultati dolaze mnogo kasnije. Mora mnogo rada da se uloži, i da se ne vrati sve odmah. To su godine koju moraju da prođu, da se nadovežu, da bi se postigao bilo kakav značajniji rezultat!", ističe za UNU kajakaš Nikola Rasulić.

I upravo ta poruka je možda najvažnija za one koji se spremaju za 4. regatu kupa Srbije, koju mnogi takmičari sa reke željno iščekuju 27. avgusta u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()