Druga trka u životu, a prvi pehar: Mladi srpski automobilista gradi ime na stazama širom Evrope

Sa 17 godina Vuk Deretić je morao da dobije dozvolu roditelja za nastup na čuvenoj stazi u Monci, što mu je prošle godine bio debi u Reno tvingo kupu

20.06.2024. 11:26
  • Podeli:
vuk deretić - foto Lična arhiva (3)-666627d6bb3a1.webp Foto: Lična arhiva

Naša zemlja dobija još jedno ime u svetu automobilizma - Vuka Deretića, momka koji ima 18 godina i predstavlja Srbiju na Reno tvingo kupu (Renault Twingo Cup). Ove sezone vozio je na dva trkačka vikenda, u italijanskom Varanu i mađarskom Balaton parku, a već može da se podiči jednim peharom.

Nije to baš puko iznenađenje - Vuk je najbolji primer naše izreke da iver ne pada daleko od klade, s obzirom na to da su trke uspešno vozili i njegov otac Mirko i deda Veselin. Mirko i sad povremeno sedne u trkački automobil, ali, ovo je priča o mladim nadama, onima za koje verujemo da će Srbiju učiniti još prepoznatljivijom u svetu automobilizma.

Svoj debi u Reno tvingo kupu Vuk je imao prošle godine. I to kakav debi - sa 17 godina morao je da dobije dozvolu roditelja za nastup u čuvenoj Monci, a onda je vozio svoju prvu takmičarsku trku u životu.

"Nisam se nikada takmičio pre toga, nisam ni vozio ništa drugo. Imali smo u februaru prošle godine jednu probu na stazi Grobnik u Hrvatskoj, da vidimo kako ću da se snađem, i to je to. Zatim sam izašao na stazu u Monci i završio na 15. mestu u konkurenciji 36 vozača", počinje priču za UNU Vuk Deretić.

Otac Mirko je vozio više od 20 godina srpski šampionat, pa sam ljubav prema trkama stekao gledajući njega na stazama

Vuk Deretić, foto: Lična arhiva

Kada se već pokazalo da je talenat nesporan, učešće u ovom takmičenju je nastavljeno. I nije sve ostalo samo na talentu - ubrzo je stigla i prva nagrada.

"Ove godine sam počeo šampionat takođe u Italiji, gde sam osvojio pehar kao treći najbolji junior, uz osvojeno ukupno sedmo mesto. Bio sam prezadovoljan, pošto je taj prvi pehar došao posle moje druge trke u životu. Sledeći trkački vikend ove sezone je bio u Mađarskoj - prvu trku sam završio na osmom mestu, a u jednom trenutku sam bio i na drugoj pozicji. U drugoj trci sam bio i bolji, završio sam je na šestom mestu u konkurenciji više od 20 vozača".

Foto: Lična arhiva

Mladi automobilista, naravno, u celoj ovoj priči ima veliku podršku porodice, naročito oca Mirka, koji je ispekao sve tajne ovog zanata. On i objašnjava šta je Reno tvingo kup i kakve megdane Vuk bije na stazi.

"Reno tvingo kup je takmičenje otprilike kao što je kod nas Jugo, nacionalna klasa i nijednu trku ne vozi ispod 22, 23 automobila, često ih bude više. Svi automobili su identični, odnosno istih tehničkih karakteristika. Vuk je tu pušten kao u osinjak, tu se takmiče ozbiljni vozači sa ozbiljnim iskustvom. Ali, on se tu ne ponaša kao da ne zna šta ga je snašlo, naprotiv - ozbiljno se i 'gura' i 'udara'... Pa trka u Monci, na kojoj je osvojio pehar, je bila tek njegova druga u životu, stvarno mu skidam kapu", kaže Mirko Deretić sa osetnom dozom ponosa u glasu i priznaje:

"A ono što bih voleo, to je da nas dvojica sednemo u isti automobil, na Endurance trci, koja traje četiri sata. Ja sam to ranije vozio sa Nemanjom Milovanovićem, ali sada bih voleo da probam sa Vukom".

Na pitanje o tome ko mu je omiljeni domaći automobilista, Vuk zbog nepristranosti nije hteo da se izjašnjava, ali je za omiljenog stranog automobilistu kao iz topa odgovorio: Ferštapen

Vuk sa ocem Mirkom, foto: Lična arhiva

Ovde se sada nameće i pitanje - kada se "preraste" ovo takmičenje, šta je sledeće na redu?

"Neki 'prirodni' redosled bi bio Klio kup (Clio cup), posle toga dolazi TCR... Ali, za to su potrebna i velika ulaganja. Razmišljam o tome, ali je sada potrebno sticati iskustvo, da se pređe što više kilometara u trkama, pa ćemo potom praviti planove. Za sad je cilj da vozim ovu i sledeću sezonu u Reno tvingo kupu, pa ćemo videti šta dalje", zaključio je Vuk.

A u nastavku ove sezone trkački vikendi treba da budu održani u Češkoj (Most), Slovačkoj (Slovakiraing) i Italiji (Muđelo i Mizano). Upravo tamo pratićemo da li Srbija dobija pravog šampiona.

Foto: Lična arhiva
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()