Džudo spektakl u Beogradu: Na "Crvena zvezda kupu" 750 dečaka i devojčica

dršku mladim džudistima pužili su srpski reprezentativci Marica Perišić i Strahinja Bunčić

21.09.2024. 14:35
  • Podeli:
dzudo crvena zvezda  TANJUG VLADIMIR ŠPORČIĆ-66eeba054e4ca.webp Foto: TANJUG VLADIMIR ŠPORČIĆ

Međunarodni turnir "Crvena zvezda kup", drugi po redu, za mlade džudiste uzrasta od 10 do 14 godina, počeo je danas u beogradskoj dvorani Šumice.

 Na turniru učestvuje 750 dečaka i devojčica iz 65 klubova i osam zemalja.

Predsednik Zvezde i Skupštine SD Crvena zvezda Stojan Vujko rekao je da mu je izuzetno drago što je budućnost ovog sporta na jednom mestu.

"Izuzetno mi je drago da vas vidim u ovolikom broju danas u Šumicama. Prateći turnire mogu da kažem da većinu vas poznajem, vi ste snaga i budućnost našeg džudoa. Draga deco, čim ste odabrali džudo vi ste pokazali da ste posvećeni, vredni, radni i da stremite ka najvišim ciljevima zajedno sa vašim trenerima i bezrezervnom podrškom vaših roditelja", rekao je Vujko.

 "Uveren sam da ćete danas kao i uvek pokazati vrhunske mečeve i vrhunsku tehniku. I ne samo to, već ćete pokazati da je džudo o više od sporta, način života. Kao što je naš osnivač Džigoro Kano rekao nije suština da budemo bolji od protivnika nego da danas budemo bolji od jučerašnjeg sebe", istakao je Vujko.

Vujko je rekao da puna dvorana govori o apsolutnom napretku džudoa u Srbiji.

"Džudo je definitivno sport, koji je u porastu popularnosti ne samo u Srbiji, nego i u čitavom svetu. Džudisti Srbije su na OI u Parizu osvojili dva peta mesta, jedno sedmo, a ekipno smo bili sedmi. To je najveći uspeh srpskog, a i jugoslovenskog džudoa od OI u Los Anđelesu 1984. godine. Nadamo se da ćemo na narednim Igrama 2028. uzeti i prvu našu medalju", rekao je Vujko.

On je istakao da džudo klub Crvena zvezda uvek stremi najvišim rezultatima.

 "Žarko želimo da osvojimo tu Ligu šampiona. Mi smo poslednjih desetak godina u samom vrhu džudo ekipnog sporta. Džudo klub Crvena zvezda je klub sa najvećim brojem bodova na listi EJU. Mi smo broj jedan po postignutim rezultatima. Ove godine u Francuskoj očekujemo zlatnu medalju u LŠ", naveo je Vujko.

On je podsetio da mladi srpski džudisti postižu dobre rezultate na velikim takmičenjima.

 "Naši juniori su u ukupnom rezultatu na poslednjem EP, koje je održano pre samo mesec dana, bili drugi iza Azerbejdžana. Osvojili smo šest individualnih medalja i sedmu ekipnu. Srpski džudo definitivno ima budućnost. Ova deca, koja sada učestvuju na turniru su naši budući evropski, svetski i olimpijski šampioni", istakao je Vujko.

Podršku mladim džudistima pužili su srpski reprezentativci Marica Perišić i Strahinja Bunčić.

"Kao i vi tu što stojite sada, i ja sam počinjala na ovakvim turnirima, skupljala iskustvo i medalje. I ono što je najbitnije nisam odustajala. Svima vama želim sreću i da prođete bez povreda. I bez obzira na to, izgubili ili pobedili danas, verujte mi, ponedeljak je jako blizu i sledeći trening i nova šansa da se pokažete i da napredujete", rekla je Perišić. 

"Veoma mi je drago da ovoliki broj dece učestvuje na turniru, a pogotovo veliki broj dece iz Zvezde. Drago mi je da su svi željni borbe i željni medalja. Mislim da će ovo da bude jedan sjajan dan", rekla je srpska džudistkinja.

Marica Perišić će sa Zvezdom krajem godine učestvovati u Ligi šampiona.

"Mislim da imamo velike šanse u LŠ s obzirom kako smo završili džudo sezonu posle OI. Prvi put će biti miks tim u LŠ, a ja mislim da mi imamo fenomenalan tim koji će da se pokaže", navela je Perišić.    

Ona je istakla da ima veliku motivaciju u LŠ.

"Mislim da su nam ambicije i nade velike iz ugla što nastavljamo da treniramo u istom sastavu. Mislim da će sve da dođe na svoje", dodala je Perišić.

Strahinja Bunčić je pružio podršku mladim džudistima.

"Vratio sam se u detinjstvo nekih 20 godina unazad kada sam počinjao i kada sam napravio prve korake na strunjači. Došao sam ovde da pružim podršku deci. Znam kako im je, sigurno imaju tremu, jer ovo im je prvi nastup. Nadam se da će pobediti i da će osvojiti neku medalju", naveo je Bunčić.

On će biti u timu Zvezde u Ligi šampiona.

"Sa Zvezdom su nam uvek najveća očekivanja. Idemo na zlatnu medalju u LŠ", istakao je Bunčić.

Na ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predsednik Džudo Saveza Srbije Ivan Todorov, generalni sekretar SD crveno-belih Zoran Avramović, predsednik Džudo saveza Beograda, Sokol Ukić i drugi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()