Epilog priče o najsporijoj sprinterki ikada: Nepotizam, otkaz, samovolja, razočarenje

Ime Nasra Ali Aubkar obišlo je svet

04.08.2023. 12:09
  • Podeli:
Nasra Ali Abukar-64ccc8b4e8ed4.webp Foto: Screenshot/Tviter/Somalia Beacon

Trka na 100 metara, sa Univerzijade u Kini, obišla je svet jer je ostvaren najsporiji rezultat ikada. Somalijka Nasra Ali Abukar je kroz cilj prošla za 21.81 sekunde, što je 10 sekundi zaostatka u odnosu na sve njene rivalke i time je, očekivano, skrenula pažnju na sebe. 

Nespremnost mlade "atletičarke" ne samo da je zainteresovala sve da je istraže, nego je pokrenula političku lavinu u Somaliji. Najveću posledicu snosi i najodgovornije lice: Predsednica tamošnjeg Altetskog saveza Khadijo Aden Dahir suspendovana je, od strane ministra sporta, jer je pribelga zloupotrebi službenog položaja i nepotizmu kada je svoju nećakinju, sportski nespremnu, poslala na takmičenje da trči pod zastavom Somalije.

"Kadijo Aden Dahir je počinila delo zloupotrebe svog poloćaja, nepotizma i klevete imena nacije na međunarodnoj scebu", rekao je Mohamed Bare Mohamud, somalijski ministar sporta, u izjavi koju je prenela agencija EFE i u kojoj se navodi da vlada pokreće sudske postupke protiv Dahira.

"Nasra Ali Abukar nije sportista i nije sprinterka“, izvestila je somalijska ministarka sporta, koji naglašava i osuđuje da je njena "sportska dozvola falsifikovana od Somalijskog univerzitetskog sportskog saveza, institucije koja ne postoji".

Takmičarka ljuta reakcijom nacije

Na drugoj strani ima nešto da kaće i Nasra Ali Abukar. Ona je pogođena zbog reakcije nacije jer smatra da je pobedila pričala bi se druga priča.

Somalijka je otkrila da je imala bolove u mišićima tokom trke. Uprkos izazovima, odlučila je da se ne povuče iz takmičenja, vođena rešenošću da predstavlja svoju zemlju i ravnopravno se takmiči. Nasra je izrazila razočaranje negativnom reakcijom nekih Somalijaca na njen sporiji nastup, ističući da bi njihova podrška bila drugačija da je trku završila kao pobednica, prenosi "Somali Becon", zvanični tviter nalog medija koji se bave političkim temama u Somaliji.

"Nasra je odlučna da uči iz svog iskustva i obećala je da će nastaviti da trenira, sa ciljem da obezbedi pobedu svojoj naciji na predstojećim takmičenjima. Iskreno je priznala da je njena priprema za događaj u Kini bila ograničena, jer je trenirala samo mesec dana, što smatra da nije bilo dovoljno za konkurenciju u kojoj je bila", objašnjava Somali Becon.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()