Fetelov put: Od glavnog negativca Formule 1, do mudraca kome se dive

"Ne verujem da sam video vozača u istoriji ovog sporta da radi ono što smo on i ja radili", rekao je Hamilton uoči Fetelove zadnje trke

Autor: Marin Šarec
20.11.2022. 10:33
  • Podeli:
sebastian vettel_profimedia-1668889552832.webp Foto: Profimedia

Sebastian Fetel, četverostruki svetski prvak Formule 1, u nedelju u Abu Dabiju vozi svoju poslednju trku u životu. Startovaće sa devete pozicije, što je još jedan statistički podatak u velikoj karijeri popularnog nemačkog vozača.

Baš kao što su to i sledeće brojke:

Odvozane trke: 298

Osvojena prvenstva: 4 (2010., 2011., 2012. i 2013.)

Broj pobeda: 53

Prve startne pozicije: 57

Najbrži krugovi: 38

Podijumi: 122

Osvojeni bodovi u karijeri: 3097

Sebastian Fetel je, međutim, mnogo više od toga.

Priča o njemu mogla bi, recimo, ići ovako:

U hotelskom baru, na televizoru, vrtele su se kvalifikacije za Veliku nagradu Koreje 2012. Automobil sa oznakom Red Bula zaustavio se uz ivicu staze, jasno je da je njegova partija završena. Nije to bio Fetel, bio je to Daniel Rikardo

Fetel je još bio u akciji i iako nije zauzeo pol poziciju - to je pripalo njegovom timskom kolegi Marku Veberu - preokrenuo je pozicije u prvom redu u trci, pobedivši na putu do trećeg uzastopnog svetskog naslova, od ukupno četiri.

Jedan čovek u baru je duboko i nezadovoljno uzdahnuo. Možda bio obožavalac Fernanda Alonsa, koji se te godine borio za naslov sa Fetelom. Ili Luisa Hamiltona, koji je završio 91 bod iza Nemca u svojoj poslednjoj sezoni pre nego što se pridružio Mercedesu.

Sigurno je bilo jedno: on jednostavno nije voleo Fetela. I nije bio sam pre 10 godina. Tada 25-godišnji Fetel nije bio vozač za kog je bilo najlakše vezati se. Iste sezone 2012. nazvao je kolegu Naraina Kartikejana krastavcem pošto su se sudarili na Velikoj nagradi Malezije.

Neki ljudi, naravno, ne mogu da prihvate nemilosrdne pobednike. Isti rezultat s vremena na vreme rađa dosadu.

U deceniji posle toga promenilo se sve što se tiče Fetelove reputacije i imidža u javnosti. Oprašta se od Formule 1 na Velikoj nagradi Abu Dabija, a da li je iko srećan zbog toga? Ne, nema šanse da nađete jednu osobu kojoj je danas drago zbog toga.

Sve se svodi na Fetelovu evoluciju od onog krastavca, kada je bio nemilosrdan poput prethodnih višestrukih svetskih prvaka - Šumahera, Sene,  Laude - do gospodina popularnog kakav je danas.

A to putovanje nije trajalo ni celih deset godine. Fetel nije bio na pola puta da postane „najbolja verzija sebe kao ljudskog bića“ kada se pre pet godina sudarao točkovima sa Hamiltonom u Bakuu.

Šta se tačno od tada promenilo? Kada i zašto? Da li je to zato što je postao otac, sada troje dece, i dobio blagost koja time prirodno dolazi? Ili je, to što su automobili kojima se takmičio postepeno gubili svoju konkurentnost sa pobedničkim Mercedesom? Da li je Fetelu sinulo da u životu ima još nešto osim pobede?

Uostalom, nije osetio ukus pobede od septembra 2019. Od kada ga je izbacio Ferari i pridružio se Aston Martinu pobeda više nije bila opcija – osim jednog slavnog poslepodneva u Mađarskoj prošle godine.

Pretvarajući se u svojevrsnu figuru starijeg državnog tipa, postalo je sve teže shvatiti da je Fetel šest godina mlađi od Alonsa, dve od Hamiltona i samo dve godine stariji od Rikarda.

Pretvorio se u svojevrsnog starog mudraca, vozača kojem se mladi, poput Mika Šumahera, obraćaju za savet. Poznaje naizgled sve teme, u i izvan Formule 1, a njegova se mišljenja traže u programima političkih rasprava. Kao i čvrsti stavovi o 'malom pitanju' kako spasiti planetu od samouništenja, što on jedva čeka da prezentuje.

Znači li to da je ovo pravo vreme da ode? Uopšteno, njegove kolege trkači rekli bi 'ne', pogotovo jer se čini da je Fetel napredovao na stazi otkako je svoju odluku objavio još u julu.

"Pomalo je poput Fetela u poslednjih nekoliko trka - odradio je fenomenalne trke i onda se ljudi pitaju 'je li vreme za penziju?'," rekao je Rikardo nedavno.

"Biće tužno videti ga kako odlazi. Imali smo neočekivan odnos i prijateljstvo. A to je jako teško kada ste tako takmičarski raspoloženi i oboje se borite za nešto što vam je strastveno“, rekao je Hamilton na nedavnoj konferenciji za novinare.

“Od svih vozača sa kojima sam se trkao, Seb je bio prvi koji je stao uz mene i kleknuo sa mnom. On je prvi koji daje sve od sebe da se bori za stvari do kojih mu je stalo. Ne verujem da sam video bilo kog vozača u istoriji ovog sporta da radi ono što smo on i ja radili u smislu korišćenja platforme, otvorenog izražavanja i preuzimanja tog rizika. Stvarno ga vidim kao saveznika”, dodao je sedmerostruki svetski prvak. 

Fetelu će nedostajati tih skoro 300 startova za Grend Priks kada bude mahao na rastanku u Abu Dabiju. Zna da je poneki bod koji još može da osvoji, uz 3.097 koje je dosad osvojio, verovatno najbolje čemu može da se nada.

Međutim, odneće mnogo više, ne samo u smislu poštovanja i divljenja za ono što je postigao, već i prijateljstva, topline, pa čak i velike količine navijačke privrženosti.

Da, sve to. Možda ne prema nemilosrdnom konkurentu kakav je bio pre 10 godina, ali prema čoveku kakav je u međuvremenu postao – sigurno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()