Hamilton o novim pravilima: Ništa me neće sprečiti da govorim

Sportisti imaju odgovornost da govore i da utiču na svest o važnim temama, smatra vozač Mercedesa

16.02.2023. 14:04
  • Podeli:
hamilton-profimedia-1665067618383.webp Foto: Profimedia

Nova sezona Formule 1 samo što nije počela (5. marta na Velikoj nagradi Bahreina), a vozači se sve više bune za nova pravila FIA o zabrani javno iznošenja mišljenja. 

Poslednji u nizu koji se oglasio je i najpopularniji među vozačima, engleski Ser, Luis Hamilton. Vozač Mercedesa ističe da ga "ništa neće sprečiti" da govori šta misli. 

"Ništa me neće sprečiti da govorim o stvarima oko kojih sam strastven. Sportisti imaju odgovornost da govore i da utiču na svest o važnim temama, posebno kada putujemo na različita zemljama. Dakle, ništa se kod mene ne menja", rekao je sedmostruki svetski šampion u Formuli 1.

FIA je ažurirala svoj Međunarodni sportski kodeks zabranjujući prikazivanje političkih, verskih i ličnih izjava osim ako prethodno nije dato odobrenje u pisanoj formi. Vozači koji se ne pridržavaju pravila rizikuju i finansijske i sportske kazne.

Hamilton je redovno koristio svoju platformu za podizanje svesti o pitanjima ljudskih prava širom sveta. Na Velikoj nagradi Toskane 2020. nosio je crnu majicu sa natpisom "Uhapsite pandure koji su ubili Breona Tejlora".

Ranije se trkao na Bliskom Istoku sa kacigom duginih boja kako bi promovisao LGBTKI+ prava u Kataru i govorio je o tome kako sport treba da učini više da podigne svest o kršenju ljudskih prava.

Ovaj 38-godišnjak je dodao da ne želi da dobije nikakve kaznene poene za zbog svog govora:

"Uvek ću da govorim šta mislim, a pošto još imamo ovu platformu to znači da postoji još mnogo stvari sa kojima treba da se pozabavimo".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()