Kenijska atletičarka Rut Čepngetič postavila novi svetski rekord na maratonu u Čikagu

Prethodni svetski rekord držala je Etiopljanka Tigist Asefa.

13.10.2024. 20:13
  • Podeli:
rut čepngetič-670c0d4abfe8d.webp Foto: Tess Crowley/Chicago Tribune via AP

Kenijska atletičarka Rut Čepngetič pobedila je danas na maratonu u Čikagu uz novi svetski rekord.

Čepngetič je trku završila posle dva sata, devet minuta i 56 sekundi. Prethodni svetski rekord držala je Etiopljanka Tigist Asefa sa dva minuta 11 mituta i 53 sekunde, koji je postavila prošle godine na maratonu u Berlinu.

"Osećam se sjajno, ponosna sam na sebe, moj san se ostvario. Ove godine je bilo savršeno vreme i dobro sam se pripremila. Srećna sam što se svetski rekord vratio u Keniju", rekla je Čepngetič, prenosi Eurosport.

Ona je rekord posvetila nekadašnjem kenijskom atletičaru Kelvinu Kiptumu, koji je u februaru ove godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Kiptum je prošle godine u Čikagu postavio svetski rekord.

"Ovaj svetski rekord posvećujem Kelvinu Kiptumu, pošto je možda mogao da odbrani titulu i ponovo postavi novi rekord", izjavila je Čepngetič.

Drugo mesto osvojila je Etiopljanka Sutume Kebede, koja je za pobednicom kasnila sedam minuta i 36 sekundi. Treća je bila Kenijka Irina Čeptaj koja je zaostala sedam minuta i 55 sekunde.

U konkurenciji atletičara pobedio je Kenijac Džon Korir sa dva sata, dva minuta i 44 sekunde. Drugi je bio Mohamed Esa, a treći Ejmos Kipruto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()