Neobično klizalište: Mladi u Kirgistanu treniraju hokej na zaleđenom jezeru

Trener Edil Isakov, koji je igrao za okružni hokejaški tim u vreme Sovjetskog Saveza, sada trenira lokalne učenike

Autor: Srđan Ristić
24.01.2024. 21:46
  • Podeli:

Čim ledeni pokrivač na površini lokalnog jezera na severoistoku Kirgistana, dostigne bezbednu debljinu od 60 centimetara, desetine mladića i devojaka uzimaju klizaljke i opremu za hokej na ledu i izlaze na jezero.

„Ja sam majka petoro dece. Moja deca provode vreme na ovom jezeru leti u kupanju i prskanju, a zimi, kada se ovo jezero zaledi, idu na klizanje. Kada izađu da igraju, uvek sam zabrinuta, jer mislim da je hokej na ledu jedan od najtežih sportova“, kaže jedna zabrinuta majka. 

Iako na prvi utisak deluje opasno, iskusniji dobro ispitaju led pred početak sezone. Trener Edil Isakov, koji je igrao za okružni hokejaški tim u vreme Sovjetskog Saveza, sada trenira lokalne učenike. 

„U vreme Sovjetskog Saveza igrali smo za tim našeg okruga. Bio sam tada 7. razred i igrao sam za ekipu našeg sela. Posle raspada SSSR-a nije bilo hokeja na ledu u našem selu, ali onda su mladi počeli da čiste sneg sa zaleđene površine jezera, dapripremaju klizalište i zajedno igraju hokej. To traje već više od 10 godina“, objašnjava hokejaški trener Edil Isakov. 

Zima zbog niskih temperatura možda nije svima omiljeno godišnje doba, ali mnogi mladi u centralnom delu Azije svake godine jedva čekaju da vreme bude dovoljno hladno i da se stvore idealni uslovi za omiljene sportske aktivnosti na ledu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()