Poginuo svetski rekorder u maratonu: U trenu prekinuta karijera šampiona

Trebalo je da debituje na Olimpijskim igrama u Parizu

12.02.2024. 09:15
  • Podeli:
Paljenje sveća_Noa Milivojev_Foto Tanjug_Jadranka Ilić (1)-64a71a132294d.webp Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Kenijski svetski rekorder u maratonu Kelvin Kiptum i njegov trener poginuli su u saobraćajnoj nesreći u dolini Rift, čime je prekinuta obećavajuća karijera čoveka koji je trčao najdužu trku za manje od dva časa i jedan minut.

"Šokirani smo i duboko ožalošćeni saznanjem o razornom gubitku Kelvina Kiptuma i njegovog trenera Žervea Hakizimana", saopštio je predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastijan Kou.

On je uputio saučešće porodici, prijateljima, kolegama sportistima i kenijskom narodu u ime čitave svetske atletike.

Prema policijskom izvještaju, Kiptum je u trenutku nesreće vozio svog trenera iz Ruande i jednu ženu, a bili su u blizini sela u kojem je rođen.

Kiptum (24) je u oktobru postavio svetski rekord na maratonu u Čikagu vremenom od dva časa i 35 sekundi, čime je nadmašio do tada najbolje svetsko vreme od dva časa, jedan minut i devet sekundi, koje je u Berlinu 2022. godine istrčao njegov sunarodnik Eliud Kipčoge.

Kiptum, koji je postigao tri od sedam najboljih maratonskih vremena u istoriji, nadao se da će postati prvi čovek koji će trčati maraton za manje od časa na trci u Roterdamu u aprilu, kao i da će debitovati na Olimpijskim igrama u Parizu u julu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()