Praznik sporta u Beogradu: Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima počinje u ponedeljak

Beograd će prvi put u istoriji biti domaćin Evropskog prvenstva u vodenim sportovima koje počinje sutra

Autor: Web UNA TV
09.06.2024. 20:34
  • Podeli:
evropsko pvenstvo u plivačkim sportovima 1-6665cc5c76c53.webp Foto: UNA

Beograd će prvi put u istoriji biti domaćin Evropskog prvenstva u vodenim sportovima koje počinje sutra. Takmičari iz preko 40 zemalja takmičiće se u našoj prestonici u četiri kategorije. Ovo prvenstvo je ujedno i poslednja prilika za plivače da se kvalifikuju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu, a prva prilika za naše sugrađane da ovo prvenstvo prate u svojoj zemlji i uživo podrže naše sportiste.

Tradicionalnim motivima koji odražavaju raznolikost i bogatstvo kulture svih krajeva Srbije, kao i zvaničnim znakom Evropskog prvenstva u vodenim sportovima ukrašene su ovogodišnje medalje koje će nakon 23. juna kući odneti oni najbolji. Prvi put, Beograd će ugostiti sportiste iz više od 40 zemalja i biti domaćin jednom od najvećih sportskih takmičenja ikada održanih u Srbiji.

"Od januara smo imali 6 ili 7 sastanaka ovde u Beogradu, i moram reći da smo veoma uzbuđeni i ne možemo da dočekamo da takmičenje počne, tako da smo veoma uzbuđeni zbog sutrašnjeg dana. U naredne četiri nedelje ćemo imati oko 800 sportista koji će se takmičiti u četiri kategorije", kaže Apostolos Cagarakis, sportski direktor Evropske plivačke federacije (LEN).

Sportsko-rekreativni centar "25. maj – Milan Gale Muškatirović“,  Ada Ciganlija i u Sportski Centar „Košutnjak“ su lokacije gde će se sportisti takmičiti u kategorijama: plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama. Ovo prvenstvo je ujedno i poslednja prilika za plivače da se kvalifikuju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu, i zato će okupiti kako svetske tako i naše velikane.

"Pored legendi kao što je Velimir, kao što je Barna, učestvovaće svi mladi, nikada više takmičara iz Srbije, znači dala sam im jednu veliku šansu. Imaćemo 29 bazenskih plivača. I plus dvoje na otvorenim vodama. Pojedini su dosta mladi, po 16, 17 godina, tako da je ovo izuzetna velika čast za njih, za mene, i mislim da je to neki osećaj koji će pamtiti celoga života", ističe Snežana Žugić, predsednica Plivačkog saveza Srbije

Nekim našim sportistima, ovo će biti prvo Evropsko prvenstvo. Za sve savete mogli su da se obrate Kapitenu plivačkog tima Srbije i našem proslavljenom šampionu Velimiru Stjepanoviću, koji je ove godine po prvi put dobio ulogu mentora.

"Čudan je osećaj, ipak je pun krug došao, da ja kao što sam gledao Čavketa, Nađu Higlu, Ivan Leđer, Čaba Silađi, sad sam ja na tom mestu i ja sad moram da dodelim svoje iskustva mlađoj generaciji, ali mi je velika čast. To sam uzeo i shvatio sam kao ozbiljnu stvar. I stvarno hoću da napravim nešto novo i možda nešto drugačije za ove mlade plivače. Nismo više strpljivi, jedva čekamo da krenemo. Mislim da će biti jedno sjajno takmičenje, i mislim da ćemo svi da uživamo u tome, i naravno gledaocima, dođite, gledajte nas",  dodaje Velimir Stjepanović, kapiten plivačkog tima Srbije.

Šampion poziva sve da iskoriste priliku što smo mi domaćini ovog Evropskog prvenstva i da dođu i podrže naše sportiste. Nakon 23. juna, Beograd će takođe biti domaćin i 19. Evropskog prvenstva u vodenim sportovima za masters kategoriju, koje će se održati od 26. juna do 6. jula.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()