Sportska 2022: Godina u kojoj su nas košarkaši i fudbaleri tresnuli o pod, a odbojkašice digle u nebesa

Dvojica selektora su otišli, jedan zbog lošeg rezultata, drugi zbog više novca. Timski sportovi zakazali, individualni se dokazali

31.12.2022. 09:00
  • Podeli:
Odbojkašice Srbije pehar_FIVB-1665867685657.webp Foto: FIVB

Sportska 2022. godina, bar kad je Srbija u pitanju, ostaće upamćena po neverovatnom "loženju" da fudbaleri na Svetskom prvenstvu u Kataru mogu da urade nešto veliko i da košarkaši sa Evropskog prvenstva u Pragu i Berlinu konačno donesu zlato.

Umesto borbe za svetski fudbalski vrh, već viđenog četvrtfinala ili polufinala usledilo je brzopotezno spuštanje na zemlju i eliminacija u grupnoj fazi, kao i na prethodna tri Mundijala u 21. veku. Ovog puta kao posledica katastrofalnog rezultata stigao je strmoglavi pad na FIFA rang listi, pa je godinu Srbija završila na 29. mestu.

Sve ono što su nam selektor Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici dali čuvenom pobedom protiv Portugala u kvalifikacijama, kasnije i osvajanjem Lige nacija, srušeno je "početničkim greškama" protiv Kameruna i Švajcarske.  

Kad selektor precrta kapitena

Šta tek reći za košarkaše? Evropsko prvenstvo, uprkos tome što selektor Svetislav Pešić nije mogao da računa na povređenog Bogdana Bogdanovića, a sam je "precrtao" Miloša Teodosića, bilo je savršena prilika da ekipa predvođena dvojicom MVP igrača jakih liga Nikolom Jokićem i Vasilijem Micićem donese zlato koje se čeka otkad Srbija nastupa kao samostalno zemlja.

Grupna faza u Pragu odrađena je bez greške, a onda kada je usledilo ono najvažnije - šok u osmini finala i poraz od Italije, iste one koja nas je godinu ranije u sred Beograda sprečila da odemo na Olimpijske igre u Tokiju.

Samo je jedan preuzeo odgovornost

Smena generacija u vaterpolu i odlazak čuvene generacije učinio je da godina na izmaku ne donese nijednu medalju, što je nekada bilo nezamislivo. Najveću odgovornost preuzeo je selektor Dejan Savić i shodno tome podneo neopozivu ostavku, za razliku od svojih starijih kolega iz fudbalske i košarkaške "sekcije" koji razlog za brigu ne vide. 

Da godina ne bude bez ekipnog zlata pobrinule su se fantastične odbojkašice Srbija odbranom titule svetskog šampiona i basketaši 3x3, prvaci Evrope i sveta. Na kraju godine i one su ostale bez selektora, pre isteka ugovora. Jednog Italijana, Danijelea Santarelija zamenio je drugi Đovani Gvideti.

Zemlja individualnih sportova

Ipak, medalja je na pregršt bilo u pojedinačnim sportovima - Ivana Španović se posle "razočaravajuće" 2021. vratila na fantastičan način osvajanjem svetskog dvoranskog i evropskog zlata na otvorenom, medalje u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji donele su Adriana Vilagoš i Angelina Topić.

Blistavu godinu imali su rvači sa pet medalja na šampionatu sveta u Beogradu (zlato su osvojili Zurab Datunašvili, Sebastijan Nađ, Mate Nemeš i Ali Arsalan, a bronzanu medalju Stevan Andrija Mićić), tekvondisti, čiji je selektor Dragan Jović ponovo izabran za najboljeg na svetu, bokserka Sara Ćirković osvojila je evropsko i svetsko zlato u omladinskoj konkurenciji.

Damir Mikec pokupio je brojne medalje u streljaštvu, na kraju proglašen za najboljeg na svetu, a sjajno su ga pratile i kolege i koleginice iz reprezentacije.

Đokovićeva godina za pamćenje

Naravno, priča o sportskoj godini nikako ne može da prođe bez Novaka Đokovića. I on će 2022. pamtiti po lošijem plasmanu, jer je godinu počeo kao prvi, a završio je kao peti igrač sveta. 

U godini koja se završava mnogo češće je Đoković "vodio bitke" van terena, nego na terenu. Doživeo je deportaciju iz Australije, nije mu dozvoljeno da se bori za titulu na Ju Es openu, ali je tamo "gde je mogao" dokazao da je najveći, pre svega na Vimbldonu i završnom ATP Mastersu u Torinu.

A sama činjenica da je trenutno, uprkos svemu, u Australiji i da se priprema za pohod za 10. jubilarnu titulu u Melburnu govori dovoljno. Nema sumnje, sve je spremno za još jedno pisanje istorije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()