UNA je proveravala kako se trkači pripremaju 10 dana pred početak Beogradskog maratona

Ako se odlučite za trku kao što je maraton, morate da prihvatite taj izazov i da se mentalno spremite

Autor: Maša Vuković
18.04.2024. 21:35
  • Podeli:

Poslednje nedelje aprila, u osam časova, najodlučniji od nas krenuće u svoju višečasovnu avanturu dugu 42 kilometra i 195 metara. A nas je zanimalo šta rade baš danas, 10 dana pre početka maratona. 

To kako se maratonci pripremaju pred početak maratona, rekla nam je naša koleginica sa Una TV Tamara Vasiljev.

"Dve nedelje pred maraton uglavnom se telo što više odmara. Smanjujemo distancu i intenzitet. Izbacuje se trening snage. I pripremamo se fizički i emocionalno za taj sam maraton".

Tamaru čeka trka duga 42 kilometra i 495 metara za 10 dana. Kako se uopšte trči maraton?

"Vrlo je važno da leđa budu stegnuta, a ramena opuštena. Pored toga, nemojte ruke da držite stegnute, jer vas one vode. Kolena gledajte da idu na napred, nikako na nazad".

Koje su glavne dileme i pitanja pred maraton?

"Glavna dilema, odnosno bojazan, jeste vreme - da li ću istrčati za vreme koje sam zacrtala. Pored toga i kakvo će vreme biti, koje ću obroke pripremati poslednjih dana... Ako se odlučite za trku kao što je maraton, morate da prihvatite taj izazov i da se mentalno spremite. Vaše telo će da izdrži ako vaša glava zacrta nešto tako i budeo ldučna u postizanju tog cilja".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()