Uzbudljiva trka u Abu Dabiju: Ferštapen sve rešio u zadnjem krugu i ispisao istoriju Formule 1

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, u sezoni 2021, pamtiće se i pominjati kroz istoriju ovog sporta iz više razloga.

12.12.2021. 16:19
  • Podeli:
Ferstapen foto Reuters.jpg Foto: Reuters

Ne samo što se na njoj oprostio Kimi Raikonen, nego i što je bila neizvesna do poslednjeg kruga u kome je Maks Ferštapen prestigao najvećeg favorita Luisa Hamiltona i prvi put postao šampion Formule 1. 

Najveći ljubitelji i poznavaoci "najbržeg cirkusa na svetu" svedočili su jednoj od najuzbudljivijih trka iakda. Sigurno će se dugo diskutovati šta se desilo, u čemu je bio ključ uspeha Holanđanina u bolidu Red Bula, a u čemu je pogrešio, do danas, nedodirljivi Britanac iz Mercedesovog tima, ali i to da li su ljudi koji su "dirigovali" trkom imali nameru da se na pobedničko postolje popne neko novo ime. 

Luis Hamilton je sve vreme trke bio dominantan i na čelu trke, sa deset sekundi prednosti, da bi ga najveći konkurent za titulu Maks Ferštapen prestigao u poslednem krugu i prvi prošao kroz cilj.

Već su i deca čula da su njih dvojica u na ovu trku, poslednju u sezoni, došla sa istim brojem bodova. 

The takedown what a way to end the F1 season congratulations to #MaxVerstappen33 #WorldChampionships2021 #AbuDhabiGP pic.twitter.com/rEQdF7hHGX

— HollywoodKhan (@HollywoodKhan_) December 12, 2021

 

Tokom trke dogodio se i trenutak koji bi mogao da se karakteriše kao sporan. Pet krugova pre kraja Nikolas Latifi je bolidom udario u ogradu što je na stazu uvelo vozilo bezbedenosti. 

Za vreme njegovog boravka na stazi, tri kruga, vozači koji su zaostajali ceo krug su se zadržali između Hamiltona i Ferštapena. To se smatra narušavanjem doslednosti iz sezone koja se danas završila. 

Red Bul je izvršio pritisak na organizatore koji su povukli bezbednosno vozilo sa staze i pustili da se dvojica izjednačenih, svojim umećem i sposobnostima, izbore za titulu. Ferštapen je dodao gas do maksimuma, stigao, pa pretekao Hamiltona i prvi prošao kroz cilj. 

Istorija Formule 1 danas je ispisana po više osnova, a Maks Ferštapen će trku u Abu Dabiju pamtiti po prvoj tituli svetskog prvaka kojom je sa postolja "skinuo" sedmostrukog osvajača prestižnog pehara i šampanjca. 

 

MAX VERSTAPPEN. WORLD CHAMPION!!!

A stunning season by an extraordinary talent#HistoryMade #F1 @Max33Verstappen pic.twitter.com/FxT9W69xJe

— Formula 1 (@F1) December 12, 2021

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()