Italijani izbačeni sa Svetskog prvenstva 2025: Žestoka suspenzija zbog skandala na OI

Vaterpolo savez Italije moraće odmah da plati kaznu od 50 hiljada američkih dolara, kao i uslovno sa još 50 hiljada ako se sličan incident ponovi pre 17. oktobra 2026. godine.

18.10.2024. 13:55
  • Podeli:
italija vaterpolo reuters-66a8d34dad36d.webp Foto: REUTERS

Muška vaterpolo reprezentacija Italije suspendovana je iz svih takmičenja i zbog toga neće moći da igra ni na sledećem Svetskom prvenstvu koje je na programu u julu 2025. godine u Singapuru, saopšteno je danas iz Lozane.

"Sudsko telo Jedinice za integritet vodenih sportova izdalo je šestomesečnu suspenziju italijanskoj muškoj vaterpolo reprezentaciji da učestvuje na svetskim takmičenjima i događajima u vodenim sportovima zbog kršenja člana 5 Svetskog kodeksa o integritetu u vodenim sportovima", stoji na početku saopštenja Jedinice za integritet vodenih sportova (AQIU). 

Dalje se obrazlaže razlog za sankciju.

"Prekršaj se dogodio na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. posle četvrtfinalne utakmice protiv Mađarske 7. avgusta 2024. i tokom meča za plasman protiv Španije 8. avgusta 2024. Kao deo sankcije, muškoj reprezentaciji Italije zabranjeno je učešće na sledećem Svetskom prvenstvu u vaterpolu", dodaje se iz AQIU. 

Na kraju se ističe da će Vaterpolo savez Italije morati odmah da plati kaznu od 50 hiljada američkih dolara, kao i uslovno sa još 50 hiljada ako se sličan incident ponovi pre 17. oktobra 2026. godine.

Italijani su kažnjeni jer je njihov selektor Sandro Kampanja i deo igrača posle utakmice protiv Mađara u četvrtfinalu Igara (Mađari pobedili 12:10 posle peteraca) verbalno i fizički napao sudije i delegate na parkiralištu ispred bazena.

Zatim su Italijani u meču za plasman protiv Španije četiri minuta bojkotovali utakmicu, u znak protesta za dešavanja na meču protiv Mađarske. Zbog svega navedenog Italijani su drakonski kažnjeni, pa četvorostruki svetski šampioni neće moći da igraju u Singapuru narednog leta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()