Vilnev ljut: Da li je F1 sport ili iznajmljeni karting?

Sudar Luisa Hamiltona i Maksa Ferštapena na trci u Saudijskoj Arabiji nikoga nije ostavio ravnodušnim

07.12.2021. 16:14
  • Podeli:
Formula 1 Abu Dabi, foto Reuters.jpg Foto: Reuters

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije odjeknula je u javnosti kao neki akcioni triler hit koji niko nije očekivao. Luis Hamilton i Maks Ferštapen su, nakon te predposlednje trke, izjednačeni po broju bodova, a mnogi smatraju da je do izjednačavanja došlo namerom vozača i sudarom, za koji „krive“ lošu komunikaciju. 

Na start poslednje trke u Abu Dabiju (nedelja, 12.12.2021.) vozači Mercedesa i Red Bula stižu sa istim brojem bodova, što se nije desilo od 1974. godine kada su Emerson Fitipaldi i Klej Regacioni vozili za titulu izjednačeni. 

Tako da se trka u Džadu neće pamtiti samo po uzbudljivom rezultatu, nego i po haosu koji je izveden na samoj stazi. Mnogi misle da je do sudara najboljih vozača došlo da bi se od Formule 1 napravio uzbudljivi „holivudski šou“, pa upozoravaju na vreme da FIA mora da zauzme čvrst kazneni stav kako se ne bi ponavljali propusti iz prošlosti. 

Svetski šampion iz 1996. godine Britanac Dejmon Hil predložio je da upravno telo Formule 1, pred poslednju trku, pošalje jasno upozorenje timovima i vozačima Mercedesa i Red Bula.

"Postoji presedan koji je napravljen na prvenstvu 1997. godine kada su Šumaheru oduzeti bodovi", rekao je Hil, u ulozi stručnog komentatora, gledaocima televizije „Skaj sport“. „Dakle, ako imamo sudar situaciju, mislim da bi FIA trebalo unapred da obavesti timove i vozače šta će uslediti. Odnosno koja će im kazna za sudar slediti“

Hil nije aludirao da će Ferštapen biti sklon prljavim trikovima, ali je video sličnosti sa Šumaherom u njegovom agresivnom stilu vožnje.

"Postoje neki ljudi koji voze bez ikakvih kompromisa. I mislim da je Maks jedan od tih ljudi. Veoma je vešt i briljantan i uzbudljivo je gledati ga. Mislim da je Luis, koji mora da se nosi sa tim, sada veoma oprezan - nije uplašen, ali je veoma oprezan prema Maksu."

Trka 1997. godine, na koju Hil podseća, vozila se u španskom Herezu, a za titulu su borili Mihael Šumaher i Žak Vilnev. Tada je Nemac imao bod prednosti nad Kanađaninom.

Pomenuti dvojac se sudario dok se borio za vođstvo, a Šumaher je, kasnije, bio primoran da se povuče i oduzeti su mu svi bodovi jer je optužen da je imao nameru da nesportski ukloni Vilneva iz trke. Vilnev je tada bio šampion.

I dok je Hil na jednom mestu podsećao na duel Šumaher – Vilneva, baš taj isti Vilnev na drugom mestu, kao stručni TV voditelj, javno kritikuje učesnike trke u Saudijskoj Arabiji i karakteriše je kao „iznajmljivanje kartinga i gubitak sportskog ponašanja“. 

„To nije bila Formula 1, to je bio karting za iznajmljivanje“, rekao je Vilnev za Motorsport.com. „Sve je bilo pogrešno, pa nisam siguran šta da kažem. I teško je ostati neutralan, teško je svaki put davati komentar o tome šta se dešavalo i ostati neutralan. Uvek će vas neko optužiti da zauzimate nečiju stranu, šta god da kažete, i to postaje malo opterećujuće. Ja sada postavljam pitanje: Da li želimo sport i dobru F1? Ili samo želimo holivudski šou? Ako želite holivudski šou, danas je bio neverovatan. Ali da li je to ono što je F1? Evo, ne znam. Mislim, da bi se Frenk Vilijams okrenuo u grobu videvši ovu trku“.

Prokomentarisao je Vilnev i sudar, do koga je došlo kada je Verštapen usporio da propusti Hamiltona. 

„Neko uspori ispred tebe, ti prestigneš. Problem su te glupe DRS linije. A Luis nije hteo da pređe DRS ispred Maksa. Znao je da ga Maks pušta. Samo nije želeo da Maks ima DRS za sledeću liniju, jer bi ga Maks pretekao, pa su obojica pravili gluposti.

Kanadski sturčnjak je doveo u pitanje i radio diskusiju između direktora trke Majkla Masija i timova Mercedesa i Red Bula u vezi sa pozicijama na mreži za ponovno pokretanje.

"Dogovor se sklapa? Nikad nisam čuo za to. To nije u pravilima. To jednostavno nisam shvatio."

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()