Sport i suočavanje za prošlošću: Posle 100 godina Olimpijske igre 2036. u Berlinu?

Ako se Olimpijske igre 2036. održe u Nemačkoj, moraće da se uradi 'jako mnogo pratećih stvari', jer će potrebno istorijsko suočavanje sa igrama koje su nacisti organizovali tačno vek ranije

13.05.2023. 16:34
  • Podeli:
Olimpijske igre Pariz logo-63dcbbea6441f.webp Foto: Profimedia

Ideja da se Olimpijske i Paraolimpjske igre 2036. održe u Berlinu je dobra, ocenila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer u čijem je resoru i sport.

Fezerova je podsetila da će te godine i inače biti potrebno istorijsko suočavanje sa Olimpijskim igrama koje su nacisti organizovali u Berlinu tačno jedan vek ranije, 1936. godine.

"Onda je zamislivo i da to suočavanje bude posebno izraženo na mestu gde se dogodilo, gde se desila segregacija, to strahovito nipodaštavanje ljudskosti", rekla je ona za portal Pioneer.

Ako se Olimpijske igre 2036. stvarno održe u Nemačkoj, moraće da se uradi i "jako mnogo pratećih stvari", rekla je nemačka ministarka.

"To su bile užasne igre 1936. Nacisti su tamo organizovali svoje igre i hteli su sami sebe da reklamiraju", dodala je Fezerova.

"Smatram da bi to u principu bio dobar korak da se ponovo kandidujemo za Olimpijske igre. Ja se za to veoma zalažem".

Nemačka će tako, ocenila je, da dobije na kredibilitetu kada se zalaže za poštovanje standarda ljudskih prava na velikim manifestacijama u inostranstvu.

"Ako tražimo ispunjavanje takvih kriterijuma, mislim da onda treba da prednjačimo svojim dobrim primerom pa i da ponovo dopustimo takvu veliku sportsku manifestaciju u Nemačkoj", zaključila je Fezerova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()