Detalji iz Nadalovog odsustva: Imao sam osećaj je došao kraj

Životni vek elitnog sportiste ima rok trajanja i čovek nikada nije svestan kada je taj trenutak, objašnjava Moja

17.12.2023. 12:39
  • Podeli:
Rafael Nadal-657ed980988cc.webp Foto: Profimedia

Trener Rafaela Nadala, nekadašnji igrač, Karlos Moja nalazi se sa Špancem u Kuvajtu. Baza, za povratak na teren posle godinu dana nekada najboljeg tenisera sveta, nalazi se u njegovoj Akademiji na Bliskom istoku kako bi se što bolje adaptirao na leto usred evropske zime i spremio za novu sezonu. 

Moja je govorio za ATP sajt kako je izgledalo poslednjih nekoliko meseci oporavka španskog tenisera.

"Testovi i magnetna rezonanca su dali jednu sliku, a onda je pri operaciji ustanovljeno da je sve dosta složenije… Vreme oporavka je bilo duže od očekivanog. Sada je praktično spreman da ode u Australiju da proba. Očigledno, on zna da trenutno još nije na najboljem nivou, ali da će ga malo po malo steći. Ovih dana u Kuvajtu smo trenirali sa Filsom i istina je da je bilo jako dobro, mnogo bolje nego što je mogao da očekuje. Rafa je počeo sa radom misleći da neće biti konkurentan, da neće biti na visini zadatka, a sada počinje da veruje da može mnogo više", objasnio je Moja.

Nije bilo lako proći kroz ceo proces

Do priprema u Kuvajtu put je bio dug i težak. 

"Da li je tokom celog procesa bilo trenutaka kada ste mislili da se nećete vratiti", bilo je pitanje upućeno Moji, na šta je on odmah odgovorio iskreno: "Da".

"Kada počnemo i igramo mesec i po, dva, i vidimo da napreduje veoma sporo... Nije to bio put od ruža, daleko od toga. Bio je to prilično vijugav, neizvestan put, sa mnogo krivina. Životni vek elitnog sportiste ima rok trajanja i Rafin se približava. Čovek nikada nije svestan kada je taj trenutak. Mislim da smo u tom pogledu svi sumnjali da će on ikada otići u Australiju. Imao je sumnje i Nadal u određenom delu procesa. Imao je osećaj da bi to mogao da bude kraj, da nema mogućnost da ponovo igra.To je bio najkomplikovaniji trenutak koji sam doživeo sa njim“, iskreno kaže trener Rafaela Nadala.

Nadal nije odigrao meč od poslednjeg Australijan opena. Posle godinu dana bez zvaničnog izlaska na teren, Moju najviše zabrinjava asimilacija gomile detalja koje Rafino telo možda ima na terenu. 

"Nemoguće je imati iste uslove na treningu kao na mečevima. Odigrajte najbolje od pet setova, pobedite, odmorite se, vratite se na teren dva dana kasnije... To je sumnja koju trenutno imam, posebno za gren slem. Ali imamo vremena. Kada bi Australijan open počeo sutra, bio bi to pravi, opravdani strah. Ostalo je još mesec dana, turnir pre u Brizbejnu, zahtevni treninzi... Mislim da će ga sve ovo dovesti u poziciju da izdrži“, elaborira je Moja.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()