Novak Đoković se vraća u Evropu i neće braniti titulu na Australijan openu

Granična policija na aerodromu u Melburnu donela je odluku da poništi vizu Novaku Đokoviću. Najbolji teniser sveta vratiće se u Evropu odmah i neće igrati na Australijan openu.

05.01.2022. 23:07
  • Podeli:
novak-djokovic-pixsell.jpg Foto: Pixsell

Vlasti Australije nisu pustile u svoju zemlju srpskog tenisera i branioca titule na Gren slemu u Melburnu, iako mu je pre nekoliko dana izdato potrebno izuzeće od vakcinacije protiv virusa Kovid-19 što je bio jednini uslov kako bi neko nevakcinisan prisustvovao turniru. Ovaj nezapamćen scenario, pod parolom "pravila su za sve ista", pratiće Australijan open sigurno kroz istoriju, a ko je u čemu i zbog čega napravio ozbiljnu grešku u proceni saznaće se u dogledno vreme. 

Novak je na aerodromu proveo celu noć, a u bezcarinskoj zoni su sa njim bili i članovi njegovog tima. Kako se prema njima ophodilo i da li je bilo pregovora ili su odmah po sletanju obavešteni da ne mogu da uđu u zemlju ili su na odgovor morali da čekaju satima znaju oni. Sve je u igri i o mnogo toga se nagađa. 

Međutim, činjenica ima isto mnogo.

Organizatori Australijan opena 2022. protokol o virusu korona koji se odnosi na igrače, navijače, izveštače, odnosno sve učesnike turnira napravili su u saradnji sa državnim institucijama Viktorije (oblasti kojoj pripada Melburn). Medicinska komisija zadužena za proveru izuzeća od vakcinacije davala je zadnju reč, a njene članove imenovala je Vlada. Sve te provere prošlo je i Novakovo izuzeće. 

Nije Đoković jedini igrač koji je tražio izuzeće od vakcinacije. Prema rečima direktora Australijan opena "bilo je 26 zahteva i većina je odobrena". Ali priča se samo o Novaku. 

Ono što je sigurno uticalo na ovako loš marketing australijskih vlasti i saplitanje svog, jednog od najvećih sportskih, događaja jeste reakcija domaće javnosti na izdavanje dozvole nekome da bude izuzetak i nevakcinisan boravi u njihovoj zemlji (Australijanci dve godine žive izolovani od ostatka sveta jer je to borba njihove Vlade protiv pandemije).

Izostanak podrške državnih funkcionera i narušavanje protokola je najjači utisak ovog događaja, a tek će se pričati o porazu Australijan opena kao turnira koji će 2022. pamtiti po odsustvu mnogih zvučnih imena, pa i branioca titule Novaka Đokovića.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()