Oglasila se ambasada Rusije: Neprihvatljiva politizacija sporta

Da li se politka i odjeci rata u Ukrajini mešaju i u Australijan open?

17.01.2023. 09:46
  • Podeli:
Australijan open logo-63b6b02a8a3d5.webp Foto: Profimedia

Nije prošlo ni nekoliko sati od kada su organizatori Australijan opena uveli zabranu ruskih i beloruskih zastava na mečeve na grend slem u Melburnu, oglasila se Ambasada Rusije u Australiji. Sa ruske "teritorije" u Kamberi stigla je procena "da je odluka o zabrani ruske i beloruske zastave na teniskom Australijan openu, još jedan primer neprihvatljive politizacije sporta". 

Ruska ambasada u objavi na mreži Telegram navodi da je "pored već postojeće diskriminacije ruskih tenisera politikom neutralne zastave, teniski savez Australije otišao još dalje i odlučio da zabrani navijačima da ih podržavaju", prenosi list "Izvestija".

Razlog za odlluku čelnih ljudi Australijan opena jeste što su gledaoci tokom meča 1. kola, između Ruskinje Kamile Rakimove i Ukrajinke Katerine Baindl, i isticali ruske zastave. Na to je protestvovao ukrajinski ambasador u Australiji Vasil Mirošničenko, prenosi AP.

Politika australijskog teniskog saveza podrazumeva da je ruskim i beloruskim igračima dozvoljeno da se takmiče na turniru samo kao "neutralnim" sportisti, odnosno njihova nacionalnost nije navedena u zvaničnom rasporedu ili rezultatima, a zastave njihovih zemalja nisu prikazane ni na TV grafikama, navodi AP.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()